High school

Als je leerling onder invloed in de klas zit …

 

 

Wat doe je eigenlijk met een kind dat stoned of high in de klas zit?

 

Dat vroeg ik me af toen ik vanochtend las dat docenten regelmatig een extreem relaxte of juist stuiterende puber in de bankjes hebben zitten. Eerst even ruiken natuurlijk. Als je het niet al geroken hebt. Want snif, toen je net het lokaal inliep, zei je neus al hoe laat het was. Zoet-scherpe geur. Onmiskenbaar geen puberzweet in die kleren. Zeker weten wiet – je bent tenslotte niet van gisteren. Maar ja, wat dóe je dan?

 

Het gesprek met zo’n meisje of jongen aangaan, is natuurlijk de eerste gedachte. Maar dan? Hoe reageert het kind na zo’n saffie als je ‘m uit de klas wilt hebben? En hoe onberekenbaar is iemand onder invloed? Ik bedoel: is het te voorkomen dat bij jouw leerling (sterk hoor, zo’n jongen van zestien) de vlam in pan slaat? Die zich kan richten op jou. Of op andere kinderen. Je hoort tenslotte wel vaker verhalen over uit de hand gelopen situaties op scholen. Dus moet je slim te werk gaan. En even niet denken aan je leerlingen klaarstomen voor het wiskunde-examen met die verdraaide prismaformules, maar denken aan ieders veiligheid.

 

39 procent van de middelbare-schooldocenten heeft afgelopen jaar ‘wel eens’ een leerling onder invloed van drugs in de klas gehad.

 

Ik vind dat dus echt heel veel.

 

Ook lees ik dat bijna 30 procent van de docenten te maken had met leerlingen die in/om school in drugs handelden.

 

Ik vind dat dus echt heel veel.

 

 

zwart wit foto met rokende kinderen op het schoolplein

 

En 26 procent van de docenten zegt dat er afgelopen jaar ongewenste bezoekers (loverboys, drugsdealers) in en om school hingen. 

 

Uh… Dat is ruim een kwart!?

 

Wat doet dat met je als docent? Met je gevoel van veiligheid? En wat doet dat met de andere kinderen? Deze situaties wil je als docent, als school, toch koste wat kost uitsluiten? Iedereen moet zich toch veilig kunnen voelen op school?
Dus moet er wat gebeuren.

 

En nu zijn er dus scholen die drugshonden inzetten.

Ik sta echt even met mijn mond vol tanden.

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius