Hier moet je op letten als je bakpapier voor je oven koopt

 

Want zonder dat je het in de gaten hebt, kun je er ziek van worden.

 

 

 

In Huize Smit draait de oven overuren. Van zelfgemaakte pizza tot een plaat met ovengroente. De oven doet zijn werk terwijl ik met andere dingen bezig ben. En omdat ik liever lui dan moe ben en na het eten geen zin heb om het aangekoekte rooster of de bakplaat schoon te moeten boenen grijp ik nogal eens naar een rol bakpapier. Kost weinig en scheelt me een hoop schoonmaakwerk.

 

Omdat zo’n velletje papier soms helemaal niet vies wordt gebruik ik het vaak nog een tweede keer. Beter voor het milieu, dacht ik nogal onnozel.

 

Maar niet voor je gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Want als je goed kijkt zie je op het papier een coating zitten. Een dun filmpje dat zowel vet- als waterafstotend is. Over het algemeen wordt dit laagje van siliconen gemaakt, maar er zijn ook merken bakpapier die gebruikmaken van PFAS, en dat kan hartstikke ongezond zijn.

 

Gelukkig niet als je een vel op de aangegeven maximumtemperatuur gebruikt, dan kan je niks gebeuren. Maar gebruik je het papier, zoals ik, meerdere keren, of zet je de oventemperatuur te hoog, dan kan deze chemische stof in je eten terechtkomen en dat wil je natuurlijk niet. Bovendien is het beter om de oven eerst voor te verwarmen en daarna pas het bakpapier op de ovenplaat te leggen.

 

Gelukkig bestaat er inmiddels ook PFAS-vrij ecologisch bakpapier of je koopt een dikkere siliconen bakmat. Deze kun je heel vaak hergebruiken en is ook handig als onderlegger op je aanrecht als je deeg moet kneden. Dan blijft het niet zo plakken, dat scheelt ook weer een poetsbeurt.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit