Hiep, hiep, hoera!

 

 

 

 

Hiep, hiep, hoera voor onze prinses Amalia. Vandaag wordt ze 14 jaar en dat betekent natuurlijk ballonnen, taart en slingers in de koninklijke Villa Eikenhorst. Het prinsesje zit al in de derde klas van het gymnasium en wordt toegejuicht door haar vader, die in april tijdens een interview vertelde dat hij hoopt dat ze zichzelf goed leert kennen. “Ken je eigen grenzen, ga er overheen, maak fouten, heb ik ook gedaan, veel.” 

 

Maar mag prinses Amalia écht dezelfde fouten maken als de rest van de 14-jarigen in ons land? Als ik naar mezelf kijk op die leeftijd vraag ik me dat toch echt af. Ik was namelijk niet de slimste 14-jarige – al zeg ik het zelf. Hieronder (een verkorte) lijst met alle heel domme dingen die ik toen heb gedaan.

 

  • Tja. Als ik alles eerlijk ga toegeven, dan doe ik het ook goed. Mijn eerste sigaret werd opgestoken op deze leeftijd. Vies, bah, kuchen. Stom. Stom. Stom. Lekker vond ik het niet. Maar proberen moest.
  • Voor de eerste keer uitgaan. Met een nep-ID op zak natuurlijk. Niet worden binnengelaten in de club. Ja, eigenlijk gewoon om je voor te schamen. Maar ook hier geldt: proberen kon geen kwaad, toch?
  • Geen zin hebben om te leren. En dus werd het spijbelen. 
  • Mijn eerste biertje gedronken. Met vier vriendinnen hadden we een flesje uit de koelkast van haar vader gestolen. En we waren toch een potje bang dat we dronken zouden worden (één biertje voor ons vijven, ja, naïef waren we ook). Uiteindelijk vonden we het zo eng dat we die bier met melk  hebben gemixt. Lach me maar uit. Mijn 14 jarige zelf verdient het.
  • Met een jongen gezoend die ik eigenlijk helemaal niet zo heel leuk vond.
  • Met een mini-rok achterop de brommer zitten in het midden van de winter. Hoezo vond ik dit een goed idee?
  • Snoepjes uit Kruidvat stelen. En ze dan allemaal in één keer opeten met al mijn vriendinnen in het midden van het winkelcentrum.
  • En deze is voor alle 14-jarigen die, net zoals Franska, een speld hebben ingeslikt. (In het geval van Franska omdat ze de mini-rok van een vriendin langer aan het maken was.) Tip als dit je overkomt: veel ontbijtkoeken eten. 

 

Ik was geen engeltje. Zeker niet. Dat wou ik ook niet zijn. Ik vond mezelf al ontzettend volwassen en dacht dat ik de hele wereld aan kon. Maar ja, als je dan terugdenkt aan hoe dat bier met melk smaakte, realiseer je je dat niets minder waar was. 

 

Nu heb ik wel gelezen dat de Koning aan Amalia’s bodyguards heeft gevraagd om niks met hem te delen over wat zijn dochters stiekem uitspoken. Willem-Alexander en Máxima willen namelijk dat ze een zo normaal mogelijke jeugd hebben. Kijk, daar heb ik dan weer respect voor.

 

Amalia, ik hoop dat je dit jaar veel gekke, leuke, en misschien een beetje domme dingen doet. Dat doen we namelijk allemaal. En ja, je vader en moeder vast ook. 

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn