Het Y-chromosoom verdwijnt

 

Wat gebeurt er met de mannen?

 

 

 

Vroeger goed opgelet bij biologie? Dan weet je vast wel waar de X- en de Y-chromosomen voor dienen. Mocht je het zijn vergeten, dan heb ik hier even een spoeduitleg: biologisch gezien hebben vrouwen twee X-chromosomen en mannen biologisch gezien een X- en een Y-chromosoom. Dat Y-chromosoom is dus nodig om vanuit de embryo het bevruchte eitje tot een man te maken. En in de toekomst wordt dat lastig: het Y-chromosoom is aan het verdwijnen.

 

Eh, excuse me? Jep, dat is echt waar. De reden daarvoor zou zijn dat het X-chromosoom ongeveer 900 genen bevat, en het Y-chromosoom ‘slechts’ 55 (om en nabij), naast wat ‘non-coding DNA’, oftewel DNA dat geen functie lijkt te hebben. Dit was echter niet altijd het geval; het Y-chromosoom had vroeger ook 900 genen, maar is die in de loop van tijd kwijtgeraakt. En dat wijst erop dat dat alleen nog maar zal blijven toenemen, tot er niets meer over is. Paniek. Wat moeten we zonder de mannen?! Ik weet dat ik voornamelijk over ze klaag en ze me vooral meer stress en verdriet brengen dan geluk, maar toch, superonhandig als er echt niemand meer over is.

 

Er zijn ook positieve punten in dit verhaal. Het eerste pluspunt is dat we dit in ons leven nooit gaan meemaken. Als het Y-chromosoom in dit tempo blijft afnemen, duurt het nog elf miljoen jaar voordat hij helemaal is verdwenen. Nu weet ik natuurlijk niet wat de technologie gaat doen de aankomende jaren, maar ik acht de kans vrij klein dat er een uitvinding komt zodat we nog miljoenen jaren meekunnen. Maar hé, ik ben geen wetenschapper.

 

De wetenschappers maken zich er toch zorgen om en daarom is er al gezocht naar oplossingen. Pluspunt nummer twee: die oplossing lijkt er te zijn. Dat heeft recent onderzoek in Proceeding of the National Academy of Science aangetoond.

 

Zij hebben onderzoeken bij twee soorten ratten gedaan en daar kwam uit dat in hun soort een nieuw gen is ontwikkeld dat het Y-chromosoom vervangt. Dit is dus een gen dat zal bepalen of een embryo biologisch gezien een man of een vrouw zal zijn. Het Y-chromosoom is bij deze soorten namelijk al verdwenen en zij hebben er duidelijk een oplossing voor gevonden. Lang leve de evolutie.

 

Ik moet er wel bij vermelden dat deze ratten alleen leven op eilanden die bij Japan horen en met uitsterven worden bedreigd, dus héél succesvol gaat het er nog niet aan toe. Maar hé, tot nu toe redden zij het gewoon zonder dat Y-chromosoom. Kunnen wij over elf miljoen jaar misschien rustig ademhalen.

 

Bron: Sciencealert.com

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer