Het was gewoon een feestje?

 

Een groepje jongeren op Urk voerde afgelopen zaterdag actie tegen de coronamaatregelen. Helaas niet met een spandoek.

 

 

Na anderhalf jaar corona ben ik inmiddels wel wat gewend wat protesten betreft. Gelukkig mag je in Nederland demonstreren, dat is een fantastisch grondrecht dat we hebben, maar de manier waarop, daar denkt blijkbaar niet iedereen even goed over na.

 
Afgelopen zaterdag ging een klein groepje jongeren van Urk de straat op om tegen het coronatoegangsbewijs te protesteren. Op zich niks bijzonders, want er werd die dag op meer locaties betoogd tegen het beleid van het kabinet. Maar deze jonge mensen vonden het nodig om in nazi-uniformen een geknielde “gevangene” met een Jodenster op zijn borst onder schot te houden. De foto’s waren te zien op de besloten Instagrampagina ‘Urkprikthetniet’. Ze zijn boos omdat het coronatoegangsbewijs volgens deze groep tachtig procent van de Urkers uitsluit van het maatschappelijk leven omdat zij zich uit geloofsovertuiging niet willen laten vaccineren.

 
What the fak, dacht ik alleen maar. Wat is er met deze jongens aan de hand dat ze een vergelijking maken tussen het coronabeleid en de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog, en die vervolgens ook en public uitvoeren onder het mom van een verkleedfeestje? Hoe zot ben je dan? Waren ze misschien compleet doorgesnoven en had er eentje het briljante idee geopperd voor een tof verkleedpartijtje?

 
Eerlijk gezegd hoop ik dat dat het was, want als het een bewuste actie was, dan is die toch wel heel erg treurig. Iedereen die naar de lagere school is geweest heeft toch geleerd wat er in de oorlog is gebeurd? Is er dan totaal geen historisch besef meer bij dit soort gasten? Ik vraag me ook af waar ze die uniformen vandaan hebben gehaald. Volgens mij is het zelfs verboden om die pakken in het openbaar te dragen. Wie heeft ze nog ergens op zolder liggen, of verkoopt ze online? Die mensen vind ik eigenlijk net zo eng als deze paar jongens die ze dragen.

 
Inmiddels heeft de groep via WhatsApp hun excuses aangeboden. ‘We hebben een grens overschreden bij een verkleedfeestje. Hier zijn wij na de tijd ons van bewust geworden. Hierbij onze oprechte excuses’, schrijven de jongeren volgens Hart van Nederland. Ik hoop dat de zwarte kous hiermee niet af is, dat zou te makkelijk zijn.

Bron: De Stentor.nl 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit