Het rekenniveau van middelbare scholieren is om te huilen

 

Maar is dat is toch niks nieuws? Dit gebeurde er al in 2012 bij mijn dochter op school.

 

Met grote koppen staat het vandaag in de krant. Het rekenniveau van middelbare scholieren is om te huilen. Volgens nieuw onderzoek van de Onderwijsinspectie heeft een groot deel van de leerlingen zo’n achterstand dat het nog maar de vraag is of ze bij het eindexamen het wettelijk gevraagde niveau zullen hebben. 

 

Dat niveau is niet eens zo hoog hoor, kinderen op het vmbo moeten kunnen meten, met tijd om kunnen gaan en een percentage uit kunnen rekenen. Het 2F-niveau, zoals dat in vaktermen heet. Maar nu blijkt dat ruim 72 procent van de vmbo-scholieren aan het eind van de tweede klas nog niet eens het 1F-niveau heeft. Dat is het niveau dat alle leerlingen aan het einde van de basisschool in ieder geval moeten hebben en waarmee je met eenvoudige getallen kunt rekenen. De Onderwijsinspectie maakt zich dus grote zorgen of die vmbo-leerlingen hun eindexamen wel zullen halen als het niveau zo belabberd is. 

 

Ligt het aan de coronajaren waar deze leerlingen nu nog last hebben? Omdat ze via Facetime les hadden en de juffen en meesters het niet in de gaten hadden als leerlingen de sommen niet snapten? Ligt het aan de juffen en meesters zelf? Want een groot deel van de studenten aan de diverse lerarenopleidingen kan zelf niet goed rekenen. De Onderwijsraad vond in 2022 al dat er op de lerarenopleiding een verplichte eindtoets rekenen moest komen. Nooit meer wat van gehoord.

 

Maar dit is allemaal niks nieuws hoor. Toen mijn dochter in 2012 in groep 6 zat bleek ze een rekenachterstand van 24 leermaanden te hebben. De juffen van groep 4 en 5 hadden blijkbaar behoorlijk zitten slapen want geen haan die ernaar kraaide dat mijn kind geen flauw idee had van een getallenlijn en geen digitale klok kon kijken. Toen ik er toch een keertje naar vroeg zei de leerkracht dat dat toch helemaal niet zo slecht was? 

 

Nou, mijn broek zakte ervan af. Niet zo slecht? 24 leermaanden achterstand is twee jaar! Twee jaar achterstand waar ze niet alleen op de middelbare school bij vakken als economie en wiskunde last van zou hebben, maar ook de rest van haar leven: als ze haar bankrekeningoverzicht bekijkt, als ze kookt en het recept niet snapt of niet weet hoeveel paracetamol ze per dag mag slikken. Simpele dingen waar je ook een beetje voor moet kunnen rekenen.

 

Gelukkig kon ik bijlessen betalen om haar niveau op te krikken, maar die luxe is niet voor iedereen weggelegd. Wat was ik blij met Juf Gerda, een gepensioneerde onderwijzeres die mijn dochter wel leerde rekenen en haar daarmee ook een heleboel zelfvertrouwen gaf. Dus misschien moeten de juffen en meester eens wat minder administratie doen en meer les gaan geven? Gewoon zoals dat vroeger ging?

 

Wil je weten hoe jouw rekenniveau ervoor staat? Doe dan even voor de gein het testje op AD.nl

 

Dan weet je meteen of je ook in een hoekje moet gaan zitten huilen. 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit