Het recept voor een super­snelle salade met tonijn

 

Soms moet je iets leren eten, en in mijn geval was dat zo’n stevige moot verse tonijn.

 

 

Gemixt met mayo ging prima, maar zo net aan gegrild was niet helemaal mijn smaak. Maar ineens vind ik het lekker en dat komt goed uit, want ik zag dit smakelijke en best wel snelle receptje voorbij komen bij onze buren van online foodmagazine FavorFlav. Net wat je nodig hebt op maandag.

 

Gerookte olijfolie is, mits goed gemaakt – zonder gekke toevoegingen en essence that is – een ongelofelijk lekkere smaakmaker. De Smoked Arbequina van Valderrama wordt in een rookkast ‘koudgerookt’ op een mengsel van hooi, eikenhoutkrullen en diverse kruiden. Een methode die al honderden jaren in Finland wordt toegepast blijkt ook met olijfolie perfect te werken. Vooral als je het subtiel gebruikt. Less is more, want de smaak is sterk. Wees er dus bescheiden mee, dan komen de aroma’s het meest verfijnd tot hun recht.

 

 

Dit heb je nodig

  • 4 tonijnfilets (van circa 170 gram per stuk)
  • Twee zakken (krul- of ijsberg)sla
  • Twee rijpe avocado’s
  • Kleine (tros)tomaatjes
  • Sesamzaad, zwart en blank
  • Sesamolie
  • Gerookte olijfolie (Valderrama Smoked Arbequina)
  • Citroen
  • Peper & zout

 

Zo maak je het
1. Verdeel een royale hoeveelheid sla over vier bowls.

2. Snijd de tomaatjes in kleine partjes en verdeel over de bowls.

3. Halveer de avocado’s, ontpit en snij in blokjes of schijfjes. Verdeel een halve avocado per bowl. Druppel een klein beetje sesamolie over de salades en druppel er wat vers citroensap overheen.

4. Laat een koekenpan heet worden en bak er kort wat sesamzaadjes in. Haal de zaadjes eruit en doe een scheutje sesamolie in de pan.

5. Smeer de tonijn in met een beetje sesamolie en doe er een beetje peper en zout overheen.

6. Paneer de tonijn daarna met de sesamzaadjes.

7. Is de olie heet? Bak de tonijn dan kort om en om totdat de sesamzaadjes lichtbruin zijn. Haal de tonijn uit de pan.

8. Snijd in mooie plakken en verdeel over de bowls. Besprenkel bescheiden met de gerookte olijfolie.

9. Als finishing touch: wat gebakken sesamzaadjes erover. Morgen weer?

 

Door: Redactie Amayzine.com