Het oude gevoel van de bioscoop is terug!

 

Midden maart zou James Bond het opnemen tegen een nieuwe vijand.

 

 

En daarna zou hij het stokje overdragen aan de nieuwe 007. Vermoedelijk gespeeld door Lashana Lynch, een donkere vrouw (voelt toch enigszins alsof ze één stap hebben overgeslagen). De hemelen spleten open: hoe gaat ze het doen? Hoe gaat ze heten – Janet Bond? Maar nog voordat aapman Daniel Craig de rol overdroeg moest hij het afleggen tegen zijn grootste vijand tot dusver: het coronavirus. De film werd herhaaldelijk vooruitgeschoven en ligt nu te fermenteren op de uitstelplank. De nieuwe Bond was niet het enige slachtoffer. Alle blockbusters sneuvelden. De bioscoopwereld gleed weg in een reuzenslaap.

 

De (inmiddels oude) nieuwe Bond

 

 

Inmiddels zijn de bioscopen weer open, maar tot nu toe huizen er slechts Franse arthousefilms en blockbusters die zelfs Veronica té oud vind om te vertonen – daarvoor moet je naar Net5. Dát wens je niemand toe. Alleen arthousefilms dus. Voor wie geen zin heeft in een 3-uur durende zwart-witfilm over een Franse man van middelbare leeftijd die achtereenvolgens: een sigaret rookt, met grasgroeitempo door een modern museum struint, abstracte sex heeft met een androgyne vrouw, en daarna weer een sigaret rookt, was er dus niet zo veel te beleven in het filmtheater.

 

Tenet – de verlosser van de filmindustrie

 

 

Maar wacht! Gisteren is de verlosser van de biosbizz opgestaan: Tenet. De gloednieuwe pseudowetenschappelijke uitlegfilm van Christopher Nolan, is nu te zien. Als je een kaartje weet te bemachtigen althans. Met onkarakteristieke jeugdigheid liep ik vanochtend (alle avondkaartjes waren uitverkocht) Pathé binnen. Ik had zelfs een zakje M&Ms en capuccino gehaald. Mijn schoenzolen leken te veren, mijn gezicht tintelde van verwachting, en ik voelde mij weer precies zoals pakweg 50 jaar terug, wanneer ik met mijn vader naar de bioscoop ging, een uitje van grote zeldzaamheid. Destijds draaide de bioscoop de film aan één stuk door, waardoor je meestal middenin de film binnenkwam en na het einde bleef kijken tot het punt waar je anderhalf uur eerder binnengelopen was. Een hele andere ervaring. Maar toch specialer dan nu. Geen IMAX-scherm, mega-3D-bril, of subwoofersurroundsound botst daartegenop. Hoe was de film? Prima, een actiefilm waar ik inmiddels iets te oud voor ben geworden. Maar de bioscoopervaring: fantastisch. Er was blijkbaar een wereldwijde virusuitbraak voor nodig om dat gevoel weer terug te krijgen. Ik raad het iedereen aan.

 

 

 

 

 

Door: Redactie Falder