Aiaiai: 1 op de 3 mensen heeft een financiële tegenvaller na de vakantie

Als je dit leest, dan tref ik de laatste voorbereidingen voor mijn vakantie.

 

Nog even een pedicure met een vers lakje, flessen Lancaster inslaan en de laatste was ophangen in de hoop dat het binnen een uurtje droog is. We hebben gespaard, dus we kunnen los. Zou je denken hè, maar 1 op de 3 Nederlanders heeft een financiële domper bij thuiskomst.

 

Had ik vorig jaar ook. Op de eerste dag na mijn vakantie had ik een wielklem. En een wielklem laten verwijderen in Amsterdam, da’s geen sinecure voor je saldo, kan ik je vertellen. Maar bij de meeste vakantievierders gaat het mis tijdens de vakantie. Zo is bij een kwart de vakantie weleens duurder uitgevallen dan gepland, blijkt uit een onderzoek van ING. De oorzaak? Men geeft makkelijker geld uit op vakantie, wat we snappen. Maar er wordt ook wat krap gebudgetteerd en de kosten worden onderschat. Je vakantie is toch een beetje de beloning van hard werken en om jezelf dan op rantsoen te doen zit niet in onze aard. Hup, doe nog maar een glas witte wijn van 25 euro in een rooftoplounge (waargebeurd, mijn god).

 

Een potje voor dit in de linkerhersenhelft, een potje voor dat in de rechter, maar als die twee niet met elkaar praten, dan worden de financiën alsnog een potje. En hetzelfde onderzoek van de oranje bank wijst ook nog eens uit dat het leukste op vakantie zo goed als gratis was. Een fijn fietstochtje, lekker wandelen of lamzakken aan het strand en zwemmen. Bedenk dat even voor je die adembenemend dure excursie boekt.

 

Het voelt misschien een beetje als huiswerk, maar het is trouwens slimmer om op te schrijven wat je uitgeeft. Zwart op wit is confronterend, want was dat geknoopte armbandje van 50 euro nou echt nodig, maar het is wel stukken overzichtelijker. En als je thuiskomt kun je nog wél gewoon eten ’s avonds in plaats van soep met crackers, ook best lekker.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans