Het moet niet gekker worden

 

Nou ja, zeg. Lees ik net dat gordijnen je ziek kunnen maken!

 

 

Net nu de wintertijd begint en we de gordijnen graag wat vroeger dichtdoen en de kaarsjes aansteken komen ze met zo’n bericht: gordijnen kunnen je ziek maken. Dus de ramen moeten open en de gordijnen ook, koud en ongezellig. Terwijl ik in de winter net een hamster ben. Doet u mij maar zo’n lekker warm en vooral donker holletje. Ik heb er juist zo’n enorme hekel aan om in een koude en te lichte kamer te zitten.

 

Uit onderzoek blijkt dat als je lang in een kamer bent waar de gordijnen niet of nauwelijks opengaan, je een grotere kans hebt om ziek te worden. Schadelijke bacteriën overleven beter in de duisternis, waardoor de kans dat je bijvoorbeeld verkouden wordt, toeneemt.

 

En wat meer daglicht is tijdens de herfst en winter juist hartstikke goed voor je gezondheid, omdat het voor een gezonder dag- en nachtritme zorgt. En, niet onbelangrijk, de hoeveelheid vitamine D in je lichaam neemt weer een beetje toe. Goed voor je lijf en je humeur!

 

Zo, weer wat geleerd vandaag!

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.