Eten ze nou Rode kool?

 

En 5 andere dingen die Beatrijs opvielen aan het koninklijk bezoek in de UK.

 

1. De hello kiss

Het begon natuurlijk al met de aankomstzoenen. Willem-Alexander en Máxima mochten de Queen der Queens zoenen. Op z’n Engels, dus slechts twee keer, dat wel. Maar ja, als je dan je Louboutins aandoet – of whatever wat voor een merk – maar wel hakken die hoger leken dan 10 centimeter (waar Máxima trouwens prima op kan lopen, al duurde het wel even voordat ze boven op dat bordes aankwam – Willem stond al een seconde of zes te wachten nadat hij de Queen had gewelkomstzoend), tja, dan weet je dat er gebukt moet worden. Het was alsof Máxima Pinkelotje gedag zei. Zijn die Engelsen nou zo klein, of die Hollanders slash Argentijnen zo groot?

 

2. De hello kiss, deel 2

Wat zeg ik. Kiss? In het woordenboek staat echt dat je bij een kus elkaar aanraakt. En die verdraaide hoed van Camilla had echt niet zo’n brede rand dat er voor Máxima niks anders opzat dan een luchtkus … Grappig momentje om even terug te kijken (ongeveer op seconde 20). En let daarvoor trouwens ook even op Charles, die graag nog Máxima’s hand had vastgepakt, maar gracieus misgreep. I lov’ these bloopertjes.

 

3. De koets in met de Queen

Zit je dan, met een dame van een jaar of negentig in een koets. Paarden, gouden ornamenten, volksliederen, lakeien… Alsof je je eigen huwelijksparade rijdt. Of die van Harry en Meghan. En waar de Queen en Willem rustig naar buiten keken en keurig zwaaiden, zaten Max en Camilla heerlijk ongestoord bij te babbelen.

 

 

4. Ouderwèhèts

In je langste galajurk, met een eeuwenoude tiara op je hoofd, staatsieportretten, twee aan twee naar de tafel lopen… De avond hing van protocollen aan elkaar. Zoals die Nederlandse geluksvogel van een correspondent Tim de Wit, die ook mocht aanzitten, al zei: ‘Alsof je de hele avond in een aflevering van The Crown zit’. En al die eeuwenoude tradities lieten dan ook geen enkele ruimte voor een moderne touch. Ja, één ding: allebei de koningshuizen deelden hun foto’s op Twitter (@RoyalFamily en @KoninklijkHuis) en Instagram (@theroyalfamily en @koninklijkhuis).

 

5. Dé tiara

Nu we het toch over een crown hebben … Wie wat bewaart, heeft wat: Máxima droeg een kroontje dat Juliana in 1972 voor het laatst droeg!

Sindsdien lag-ie ongetwijfeld opgeborgen in de walk-in-kluis. Mooi dingetje, hoor, die tiara. En wat alleen al die ene Stuart-diamant kost? Miljoenen! Die Van Oranjes hebben een goede neus voor vintage.

 

6. Boontjes & rode kool

En wie stonden er op het menu van het staatsbanket? Boontjes en rode kool. Ze werden daar natuurlijk wel haricots verts en choux rouges genoemd, en respectievelijk gestoofd en beboterd, maar toch. Ook nog opvallend? De koninklijke hoogheden aten rösti. Maar dan wel Rösti Elizabeth – heel benieuwd hoe de Queen die klaarmaakt!

 

Na de chocoladetaart kwam er nog een concertje van wat doedelzakkers. Dat concert schijnt dan meteen het signaal te zijn dat de avond officieel is afgelopen. Nou, dat signaal zou je ook uitstekend begrijpen als je níet wist dat dat het officiële einde inluidde: want als je toch één ding wilt als je doedelzakken hoort, is dat heel hard wegrennen … met je Louboutins.

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.