Het laatste vakantietaboe
Het is een solide dertig graden, je beentjes glimmen van de zojuist aangebrachte Lancaster-bescherming, je boek is nog heerlijk halfvol en er is een Strawberry Daiquiri onderweg.
Een keiharde tien op de schaal van geluk zou je zeggen, maar stiekem scrol je door je telefoon op zoek naar dat ene album met foto’s van je furry friend. Je hebt er de afgelopen dagen zelfs een heel apart album mee gevuld. En je hebt zo vaak gefacetimed met de hondenoppas dat het bijna ongemakkelijk werd. Hondheimwee, het bestaat. En moet je je er voor schamen?
Ik vind van niet. Het dier is normaal gesproken de hele dag om je heen. Als je naar de wc bent geweest wacht hij je op met een kwispelende staart en een blijdschap alsof je weken weg was. Nu ben je ineens zomaar drie lange weken uiteen. En, hoe raar het ook klinkt, als je iets bijzonders meemaakt of op een prachtige plek bent, wil je dat graag delen met alles wat je lief is, dus ook je hond.
Hondheimwee kan echt zorgen voor een grijs sluiertje over het vakantiegeluk van jou, en al helemaal van dat van je kinderen. Maar om nou niet met vakantie te gaan is ook zo wat. Dus zo ga je er mee om.
1. Bedenk dat deze vakantie voor jou de hemel, maar voor je hond de hel is.
De tocht in het vliegtuig, de hitte, dagen op het strand of langs een zwembad; je doet hem er echt geen plezier mee.
2. Gun je hond ook vakantie
Iets nieuws, iets avontuurlijks. Natuurlijk heb je een geweldige opvang gevonden, een heel lieve collega die uren met hem wandelt, je ouders die diep in het bos wonen en waar hij één is met de natuur, zijn fokker zodat hij de hele dag met al zijn broertjes en zusjes kan spelen. Het wil niet zegen dat als je hond niet met jou is hij het niet leuk heeft.
3. Denk ook even aan de voordelen
Lekker uitslapen zonder schuldgevoel omdat je de hond uit moet laten. Geldt ook voor ’s avonds: je kan lekker je eigen plan trekken zonder dat je nog een half uur moet lopen terwijl je bed om je smeekt.
4. En aan het gedoe dat het zou zijn
Want zoek maar eens een hotel waar je hond welkom is. Of naar uitlaatplekken in de buurt. Ik sliep laatst in het Kurhaus waar honden welkom zijn (top!), maar uitlaten was best een onderneming: eerst met de lift, dan door de enorme eetzaal naar buiten waar ik 600 meter moest lopen voordat ik op het strand was. En zelfs daar durfde ze niet echt te plassen omdat de omgeving iets te ‘aangeharkt’ was en ze dacht dat het daar niet hoorde. Ook zijn honden op veel plekken niet welkom: in restaurants of supermarkten. En dan… Ook moet je je afvragen of het veilig is. Bij ons in Zuid-Italië zijn ook veel wilde honden die jouw brave lieverd best als avondeten lusten. Dus…
Als je echt moeite hebt je dier los te laten zou je korter met vakantie kunnen gaan. Of met de auto dichterbij naar een plek gaan waar je hond het ook leuk heeft.
En anders gewoon heel veel foto’s ontvangen en elk hondje dat je tegenkomt een stevige knuffelsessie geven.