Er moet gewoon iets aan gebeuren, vind ik

 

Op het gevaar af dat de hele wereld weer over me heen valt, toch nog even iets over dit probleem,

 

 

 

Sinds ik een paar dagen geleden voor de zoveelste keer geen kant op kon met m’n auto, behalve dan op de rem en de berm in, loop ik te verzinnen hoe dit groeiende probleem opgelost zou kunnen worden. Omdat fietsende stelletjes het straatbeeld zijn gaan beheersen (wat zeg ik? Bijna overheersen) en die stelletjes dus al fietsend ons eigen land verkennen in plaats van op vakantie te gaan, wordt het tijd voor een goede aanpak.

 

Moest ik dus plat op de rem omdat een van de twee fietsers met een rotvaart op me afkwam met een blik in de ogen alsof ze in een achtbaan zat en dus ook totaal geen invloed had op de manoeuvres en snelheid van dat ding. Inderdaad, ik heb het over e-bikes. Ik heb hier al eens geroepen dat er een oranje vlaggetje op zo’n fiets zou moeten zitten, zodat je weet dat ie je niet met een normale fietssnelheid nadert. Nou, toen waren de rapen gaar. Mij hoor je dus niet meer over oranje vlaggetjes. Al zou het best handig zijn als je op een of andere manier kon ontdekken wat je tegemoetkomt. Vaak wordt er over die platte dozen, waaraan je kunt zien dat je met een e-bike te maken hebt, een fietstas gedrapeerd, weet je nog niks.

 

Intussen ga ik er voor de zekerheid dus maar vanuit dat elke fiets een e-bike is. Stuk veiliger, behalve dat niet elke automobilist me dat in dank afneemt. Op smalle weggetjes kun je de boel aardig ophouden als je zo voorzichtig rijdt in de buurt van fietsers als ik. Niet iedereen trekt dat, want helaas is tegelijkertijd met de opmars van de e-bike ook de opmars van het korte lontje in gang gezet.

 

Maar jongens, zo’n ding is toch eigenlijk gewoon een verkapte brommer? En niet iedereen begrijpt volgens mij meteen hoe zo’n ding werkt. Je moet je er echt even in verdiepen. Versnellingen zijn bijvoorbeeld best een dingetje, dat hebben we wel van Wieke gehoord.

 

Een e-bike-ongeluk zit in een klein hoekje en meestal is het bij dit soort fietsen helaas niet jong geleerd oud gedaan, want toen wij jong waren bestonden die dingen nog niet. Daarom heb ik wat suggesties. Zou het niet een idee zijn als je bij aankoop van zo’n ding een dagje (of twee) cadeau kreeg voor een e-bike-oefenparcours? Of misschien kunnen vakantiehuisjesparken een oefenparcours aanleggen en een overnachting met korting aanbieden bij aanschaf, nog gezelliger. Of zijn gemeentes misschien geneigd om ons van oefenparcoursen te voorzien? Ik bedenk het allemaal maar voor ieders eigen bestwil hoor. Geen commentaar van mij verder, zomaar wat leuke ideetjes om ongelukken te voorkomen. Daar kan toch niemand boos over worden?

 

En als je toch boos bent, gooi het eruit. Beter voor je gezondheid dan opkroppen. Ik hoor het wel.

 

Fijne week en veel liefs,

 

Franska

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska