Het kon niet uitblijven: heb jij al last van doucheschaamte?

doucheschaamte

 

Het viel me laatst op toen ik op een verjaardag was: we hadden het niet over de vakantie of het weer, maar over hoe lang je onder de douche staat.

 

 

 

De inflatiecijfers gaan door het dak en de energieprijzen blijven stijgen. Het is zelfs echt een onderwerp van gesprek geworden hoe hoog je maandbedrag van je energieleverancier is geworden. Ik sprak van de week een dame die van 265 naar 572 euro ging, per maand hè?! Dat is dus een slordige 3500 euro meer per jaar. Daar gaat haar spaargeld, zo hup naar de energierekening, terwijl ze dat eigenlijk wilde gebruiken om zonnepanelen te kopen en de vloer te laten isoleren. Van schrik zet ze de verwarming niet meer hoger dan 18 graden en heeft ze maar een elektrisch straalkacheltje gekocht en een paar warme pantoffels. Douchen doet ze nog maar drie keer per week, heel kort, want dat is haar te duur geworden.

 

Toen ik vanmorgen zelf onder de douche stapte moest ik wel even aan die dame denken. Want ’s morgens wakker worden onder die warme straal is gewoon een luxe geworden die veel mensen zich niet meer kunnen permitteren. Voordat ik de kraan opendraaide had ik m’n timer op vijf minuten gezet, maar voor mijn gevoel waren die 300 seconden nog nooit zo snel voorbijgegaan. Het alarm ging af toen mijn hoofd nog vol met crèmespoeling zat, dus er kwam nog wel een minuutje bij. Vanuit mijn ooghoek zag ik mijn bad waar ik al maanden niet meer in heb gelegen; ik laat het nu wel uit mijn hoofd om het te vullen met loeiheet water om een uurtje in te dobberen. Nu is de teckel de enige die er nog gebruik van maakt als hij na een middag rollen in de blubber even snel in een lauw sopje wordt afgespoeld.

 

Zelfs op een verjaardag hadden we het erover: ‘Hoe zit het met jouw energierekening en hoe lang sta je onder de douche?’ Er is weer een nieuw woord voor in de Dikke van Dale, het groot woordenboek van de Nederlandse taal: doucheschaamte. Heb jij er ook al last van?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit