Het kan hard gaan ben ik bang

Want juist als Meilandje kun je niet zomaar alles roepen.

 

 

Dag Erica,

 

Je boek heb ik niet gelezen, maar ik hoorde je er wel over bij Jinek een paar weken terug. Dat Martien jou en de kinderen liet zitten om uit de kast te komen, dat trof me. Net als je eerlijkheid over je verdriet en je beweegredenen om hem toch weer terug te nemen. Je houdt nu eenmaal van je man, zei je. En ik geloofde je op je woord – hart altijd op de tong en dat bevalt me. Maar toen ik je hoorde over de islam en dat je vrouwen in boerka’s – ‘rot op joh’ – met pinguïns vergelijkt, toen kreeg ik het plaatsvervangend een beetje benauwd. Niet handig joh! En nee, dat bleek het inderdaad niet. Na Emma Matras en kaartenbedrijf Hallmark verbraken van de week ook huidverzorgingsmerk Nivea en chocolademerk Milka de samenwerking met jou en je gezin.

 

Geen idee hoeveel samenwerkingsverbanden er nog over zijn. Maar het kan, ondanks het soort van excuus van je dochter achteraf, akelig snel gaan in dit soort situaties. Zo van dat de ander zich ook verplicht voelt om zich uit te spreken, nu de een dat heeft gedaan. Voor zover bekend is SBS nog wel van de partij en volgens Angela de Jong (AD) hoeven jullie je als zijnde de kurk waar die omroep op draait, voorlopig geen zorgen te maken. Als het waar is wat zij hierover zegt, namelijk dat kijkcijfers en inkomsten het bij de familie De Mol altijd winnen van principes, dan zitten jullie voorlopig inderdaad nog wel even gebeiteld. En kunnen we ons alvast verheugen op jullie nieuwe programma, waarin jullie een maand op bijstandsniveau gaan leven in een volksbuurt in Noordwijk. Stiekem vroeg ik me nog wel af wat jullie daar te wachten staat. Want waar wonen meestal de vrouwen die jij voor pinguïns hebt uitgemaakt en waar deze ellende allemaal mee is begonnen? Precies! 

 

Hoe dan ook hoop ik, ook voor je man en (klein)kinderen, dat de schade beperkt blijft tot wat die nu is en dat jullie nog lang genoeg heel veel geld mogen verdienen aan… ja waaraan? Wat mij betreft beleefden jullie je hoogtepunt al op jullie chateau en werd het er in Nederland niet per definitie grappiger op. Dus mochten jullie je schaapjes nog niet helemaal op het droge hebben – en jullie er na jullie bijstandsmaand achter komen dat dat toch wel heel erg op een houtje bijten is – dan is het wellicht handig als je je de volgende keer heel eventjes bedenkt voordat je uitspraken doet waarmee je mensen tegen je in het harnas jaagt of kwetst of allebei.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans