Het is nog niet zover

 

Maar het kondigt zich al aan. Er zijn blijkbaar mensen die niet kunnen wachten tot het zover is. Vooral de uitvinders van leuke gadgets natuurlijk.

 

 

Het BBQ-seizoen is blijkbaar in aantocht. En dat zie ik nog niet echt buiten, maar wel in m’n mailbox. Die stroomt alweer lekker vol met BBQ-nieuwtjes. Ik lees net dat heel veel barbecue-etentjes ontaarden in buikklachten omdat het vlees niet goed gaar is. Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt. Niet goed gaar vlees hoeft trouwens niet te zorgen voor problemen als het maar lekker fris en vers is. En als je het maar lekker vindt. Net als met rauwe vis. Al kan ik me niet voorstellen dat ik ooit een kip rauw zou willen eten.

 

Oh getsie

 

Niet verder lezen als je een zwakke maag hebt. Want ik moet ineens weer denken aan die zeildag met vrienden waarbij m’n vriendin lekker gemarineerde kip in een koelbox had gestopt voor ’s avonds op het barbecuetje. ‘s Ochtends bij het aan boord gaan draaide m’n maag al in m’n lijf bij het idee hoe die kip er ’s avonds na zo’n warme dag aan toe zou zijn. En ik had het goed aangevoeld. Toen de koelbox tegen etenstijd openging… Jek jek jek. Wat een lucht. Wees maar blij dat er nog geen geur aan internet zit. Anders was nu al je eetlust voor de rest van het weekend bedorven.

 

 

Het ergste dat mij bij het BBQ-en is overkomen is gebeurd na het bijvullen van de BBQ. Een vriend vond het nodig wat extra houtskool toe te voegen. Lichtte het rooster eraf, pakte de zak houtskool en hield hem schuin boven de hete kool die er al in lag. Zette de zak daarna op de tuinbank. Had ie even niet gemerkt dat ie die zak een beetje tegen de gloeiende kooltjes aan had gehouden. Enfin. Je snapt het al. Zak in de hens, bank in de hens, weg bank. Dat doen we dus voortaan maar zelf. Als er al moet worden bijgevuld.

 

Oh ja, over dat ongare vlees; voor de mensen die zeker van hun zaak willen zijn is dit wel een lollige uitvinding: de herbruikbare bakstick. Ik had er nog nooit van gehoord. Jij? Het is een stokje met een temperatuurgevoelige punt, die aangeeft of vlees of vis gaar is of niet.

Je steekt die stick tien seconden in het vlees, is de punt rood, dan is het vlees gaar. Is de punt zwart, dan mag het nog wat langer. Ikzelf doe het altijd door even met de tang op het vlees te duwen. Aan de veerkracht voel ik of het oké is. Of al lang verworden tot schoenzool. Dan ben je dus even te druk met andere dingen geweest. Het mixen van een Aperol Spritz bijvoorbeeld.

 

Mmmm… ik breng mezelf zomaar op een idee op de vroege ochtend. Even iets koud zetten voor vanavond. Dat kan ook zonder barbecue, gewoon binnen, lekker warm achter glas, haha.

 

Fijn weekend!

Door: Franska

Afbeelding van Franska