Het ijs op? Tuurlijk!

 

Je bent Nederlander of niet. Daar hoort schaatsen bij. En het is bijna zo ver. Mocht je niet weten waar je moet beginnen…even wat toertips

 

Hehe… kunnen we vanaf volgende week na al die jaren ein-de-lijk weer eens onze schaatsen uit het vet halen en het échte natuurijs op. We zitten nu lang genoeg naar dat Koreaanse ijs te kijken, toch? Of het ook gaat  betekenen dat de elfstedentocht toch weer doorgaat (https://franska.nl/11-leukste-elfstedentocht-weetjes/)? Dat zou toch eens wat zijn. Maar laten we daar maar niet op gaan zitten wachten. Er zijn genoeg andere routes om te kunnen genieten van een van onze mooiste natuurverschijnselen. Heb je wat inspiratie nodig? Wij hebben de mooiste schaatsplekjes voor je uitgezocht. Perfect voor een dagje uit dit weekend. 

 

 

1. Oostvaardersplassen in Flevoland

De Oostvaarderplassen liggen tussen Almere en Lelystad. De plassen zijn erg geliefd onder schaatsfans. Dit komt doordat je hier alleen naartoe kunt als er ijs ligt. Tijdens een rondje schaatsen mag je het ijs trouwens niet verlaten. Het is namelijk beschermd gebied. Is dat even spannend. Je kunt het ijs makkkelijk op vanaf de Knardijk bij Lelystad.

 

 

2. Alblasserwaard – Kinderdijk in Zuid-Holland 

Als je fan bent van toertochten is de molentocht iets voor jou. Tijdens deze tocht kom je onder andere langs de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Hoe leuk. Schaatsen en molens kijken tegelijk. Hollandser krijg je het niet. Dus als je toevallig buitenlanders op bezoek hebt… Daarnaast zijn de weilanden om het schaatsgebied adembenemend. 

 

 

3. Alde Faenen in Friesland

Friesland. Toch wel de meest beroemde plek voor een potje ouderwets schaatsen. Als het goed gevroren heeft, is het op het ijs in de Jan Durkspolder in het Nationaal Parl de Alde Feanen bij Earnelwâld een prachtige plek. En wie weet kom je Sven Kramer tegen tijdens het schaatsen. Misschien is hij al stiekem terug gevlogen uit Korea om in eigen land te genieten van het ijs.

 

 

4. Grachten in Amsterdam

Deze konden we natuurlijk niet vergeten. Het is alweer een tijdje geleden, maar als het echt goed gevroren heeft kun je ook over de grachten schaatsen. Zou dat even grappig zijn. Misschien komt de voorspelling van deze Amerikaanse presentatrice toch uit (https://franska.nl/schaatsend-naar-werk/). Hup, allemaal schaatsend naar het werk maandag. 

 

 

Geniet ervan en lekker schaatsen zo lang je kunt. 

 

 

Door Danique ten Boer