Het huis van een gescheiden vrouw

 

 

Haar recente scheiding zette de wereld van Monique, moeder van zoon Bo (10), op z’n kop. Er kwam ineens zoveel op haar af. Emotionele, maar ook allerlei financiële zaken. En hoe konden zij en haar zoon toch in hun droomhuis blijven wonen?

 

 

‘Ik ben sinds een paar weken gescheiden. Officieel dan. Dat voelt vreemd. Vooral zo na de feestdagen. We waren altijd samen en dan is die tijd voorbij. Mijn ex en ik zijn niet met hooglopende ruzie uit elkaar gegaan. Gelukkig niet. Er is namelijk een kind bij betrokken: onze geadopteerde zoon van tien, Bo. Vier jaar geleden kwam hij bij ons wonen. In het oude, gezellige huis met de grote tuin en bomen om in te klimmen. Het werd echt zijn huis.’

 

‘Maar ja, onze scheiding zette ineens zijn nieuwe bestaan op zijn kop. Weer die verandering. Ook mijn wereld veranderde trouwens. Er kwam zoveel op mij af, nog los van de emoties. Het leven gaat namelijk gewoon door, merkte ik. En hoe. Zo vroeg mijn werk – ik ben leerwerkcoach bij een psychiatrische instelling – juist in die periode extra veel aandacht. Ook zat ik midden in de afronding van een studie waar ik al een hele tijd tegenaan zat te hikken. En tot overmaat van ramp overleed mijn peetoom in die periode, mijn favoriete oom. Probeer je dan nog maar te concentreren op de afwikkeling van je scheiding…’

 

‘Ik ben een echte alfa, absoluut géén bèta en heb dus heel weinig met papierwerk en financiën.

 

rekenmachine

In eerste instantie wist ik niet waar ik moest beginnen. Al die papieren die ik ooit met een half oog had bekeken en getekend. Maar ik moest iets doen, stilstaan bij mijn eigen financiële situatie. Een ander deed het niet voor me. Niet meer. Dus begon ik maar ergens. Ik maakte afspraken met allerlei financiële partijen voor advies. Welke mogelijkheden had ik qua hypotheek? Dat gaf duidelijkheid, maar soms ook weer niet. Sommige adviseurs zetten mij op het verkeerde been met hun advies. Ook dat nog, dacht ik.’

 

‘Maar ik zette door. Ik heb me inmiddels zo verdiept in aflossingsvrije hypotheken dat ik bij wijze van spreken zelf iemand zou kunnen adviseren, haha. Met dank ook aan Yvonne, de contactpersoon bij de bank waar ik voor koos. Zij keek echt mee, erg fijn. Ook naar de mogelijkheden voor het huis. Eigenlijk waren er maar drie opties. 1: mijn ex zou er blijven wonen. 2: ik zou er blijven wonen. Of 3: we verkochten het en zochten allebei een nieuwe woning.’

 

‘Nou, ik zag mezelf niet ergens in een hoge flat zitten. Dan ben ik liever dood. Wel moest ik reëel blijven: wat kon ik betalen? Ik wilde niet nét genoeg geld hebben om alleen een wasmachine te kunnen vervangen. Ik wil gewoon kunnen leven zonder mezelf over de kop te hoeven werken. Fulltime werken is in de zorg echt heel zwaar. Ik werk 28 uur per week, maar in de praktijk is dat altijd meer. Ik wil er echt zijn voor mijn zoon, een sleutelkind vind ik geen optie.’

 

‘Gelukkig kon het allemaal. Door te kiezen voor een deels aflossingsvrije en deels annuïteitenhypotheek kan ik toch in hetzelfde huis blijven wonen met betaalbare vaste lasten. Zou ik nu een woning huren dan ben ik ook zo 800 à 900 euro per maand kwijt. In de Randstad betaal je zelfs nog veel meer voor een woning. Mijn geluk was wel dat ik over een spaarpotje beschikte, de erfenis van mijn peetoom. Het is nooit fijn als iemand overlijdt, maar in dit geval kreeg het geld een heel goede bestemming. Ik kon in mijn droomhuis blijven. En mijn zoon dus ook.’

 

‘Ook hebben we gelijk geregeld dat Bo verzorgd achterblijft, mocht mij of mijn ex iets overkomen. Hij kan gewoon blijven wonen in het huis met de tuin en de bomen. Een huis waar het bijna altijd vakantie lijkt. Misschien nemen we er binnenkort wel een paar kippetjes bij. Gezellig toch?’

 

Is uw hypotheek – of een gedeelte ervan – ook aflossingsvrij? Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u gedurende de looptijd niks af. Wilt u weten wat dat voor u betekent, ook bij een mogelijke scheiding? Volg deze drie stappen: bekijk welke hypotheekvorm u heeft gekozen, ontdek de mogelijkheden om goed op de toekomst voorbereid te zijn op aflossingsblij.nl en maak een plan, eventueel samen met uw hypotheekverstrekker.

 

 

Moniques naam is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie