Baby alleen aangetroffen in een auto

 

En de moeder heeft het kleintje er bewust zelf in achtergelaten.

 

 

Ik heb het bericht nu al een paar keer voorbij zien komen op mijn beeldscherm tijdens mijn dagelijkse Facebook-kwartiertje. Of ik hoor “moeder laat baby alleen achter in de auto” uit de mond van de nieuwslezeres komen op de vroege morgen. Zo ook deze ochtend. De handhavers in het Gelderse Ermelo kregen te horen dat er al ruim vijfentwintig minuten een huilende baby in een Maxi-Cosi alleen in een auto zat. Toen de vrouw uiteindelijk nietsvermoedend terugkwam bij haar rijtuig gaf ze de heren het volgende excuus: ‘Ze ging boodschappen doen met haar andere kind’. ‘Keuzes maken’, moest ze. Hè, huh, wat?

 

Je hebt dus twee kids, en je kunt er maar één meenemen als je boodschappen gaat doen? (Geen idee wat voor goede reden ze daar voor heeft). Maar je neemt ze wel allebei in je auto mee naar de supermarkt. En dan besluit je daar om er eentje in z’n uppie in de auto te laten zitten? Is die andere dan je favoriet of die kan wel al lopen of zoiets?

 

Nu zijn is de buitentemperatuur in januari niet heel aangenaam. Dus die auto zal na een paar minuten na het uitschakelen van de autoverwarming wel een koelcel worden. Of omgekeerd, in de zomermaanden wordt zo’n kleine ruimte een gloeiende broeikas wat resulteert in een levensgevaarlijke situatie. Ken je dat? Na een hete zomerdag je auto instappen? De sauna is er niks bij. Ik kan er met mijn koppie niet bij hoor. En ik heb nog niet eens een kleine koter rondlopen thuis.

 

Ik zit alweer helemaal gefrustreerd op mijn bureaustoel. Met harde vingers dit stukje te tikken. Adem in, adem uit.

 

Maar iedere keer na het horen van zo’n bericht vraag ik me beduusd af of dit nou écht gebeurt op deze aardbol. En dan niet één keer en nooit meer. Nee, er zijn meer moeders die denken dat ze hun kleine dreumes wel ‘eventjes’ in het kinderzitje op de achterbank kunnen laten terwijl mama ‘eventjes’ boodschappen doet. En is het niet je baby, dan is het wel je hond. Want die viervoeters worden ook geregeld oververhit en in panikerende toestand aangetroffen in de auto.

 

 

 

Nu bevind ik me nog lang niet in de ouderlijke sferen, maar dit soort berichten schudden mij wel even wakker. Het lijkt me ook wel een dingetje. Wanneer kan je je kind alleen laten? Even zonder toezicht thuislaten of alleen naar school laten gaan. En in hoeverre is het de schuld van de ouder als er dan iets misgaat?

 

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Ik heb mijn frustratie-momentje in ieder geval weer gehad voor vandaag.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts