Helemaal alleen

 

Heb je het ook gelezen, van dat Tilburgse jongetje van zeven dat gisteravond door de brandweer van een richel is gered?

 

 

Zijn ouders hadden hem helemaal alleen thuisgelaten. En blijkbaar gebeurt het wel vaker, want vorige maand kreeg de meldkamer een oproep van een meisje van vier dat in paniek het alarmnummer had gebeld. Ze was wakker geworden en in paniek geraakt omdat ze samen met haar babybroertje ook alleen thuis was gelaten. Haar ouders zaten doodleuk in de bios.

 

Tsja, van dit soort berichten word ik wel een beetje zenuwachtig. Ik ben een behoorlijke moederkloek. Zat als een broedse kip bovenop mijn kuikens en werd daar regelmatig om uitgelachen door collega-moeders die vonden dat ik die kuikens best wat meer ruimte zou kunnen geven. Maar wanneer zijn kinderen oud genoeg om die ruimte aan te kunnen?

 

Sommige kinderen zijn veel vroeger wijs dan anderen en kunnen daardoor sneller alleen thuis zijn dan anderen. Ik weet ook dat sommige ouders soms gewoonweg weinig keuze hebben. Dan is er geen opvang door andere familieleden mogelijk of is een oppas simpelweg te duur.

 

Hoe vindingrijk je toch ook weer wordt als je geen opvang in de buurt hebt: een alleenstaande collega van mij zette de iPad midden in de woonkamer. Zo kon ze met haar dochter van vijf Facetimen terwijl zij even snel naar de supermarkt racete. Ze stond dan de hele rit heen en weer in contact met het meisje. Ging gelukkig altijd goed.

 

En zo was er op de school van mijn kinderen een kleutertje dat iedere dag alleen naar school kwam. Haar alleenstaande moeder moest nu eenmaal op tijd op haar werk zijn en zij liet dit meisje van vijf in haar eentje naar school lopen. De voordeur moest op slot. Dan met de lift vier verdiepingen naar beneden. De straat oversteken en dan op het schoolplein wachten tot de bel ging.

 

Gelukkig waren er andere moeders in de buurt die het meisje een beetje in de gaten hielden.

 

Zo’n klein grietje. Helemaal alleen. En haar moeder was echt gek op haar hoor.

 

kind alleen op de bank

 

Maar haar baas wilde nu eenmaal dat ze op tijd begon en daarom had ze geen andere mogelijkheid.

 

Wat zou nou het verhaal van die ouders zijn die hun baby en peuter alleen thuislieten om een avondje naar de bios te gaan? Zou jij dat nou ook doen? Volgens de Nederlandse wet zijn ouders niet strafbaar als ze hun kinderen alleen thuislaten. En ik snap natuurlijk heus wel dat sommige jongere kinderen best even zonder toezicht thuis kunnen zijn. Maar een avondje uit kan toch best even wachten als er geen opvang is geregeld?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit