‘Het dagboek van mijn dochter’

 

Ariane is een alleenstaande moeder. Ze heeft een goede relatie met haar dochter Britt van veertien, tot er iets gebeurt dat alles op scherp zet…

 

 

 

‘Nadat mijn dochter Britt voor de zoveelste keer niet reageerde op mijn vraag om haar kamer nou eens op te ruimen besluit ik het maar zelf te doen. We hebben last van muizen in ons kleine appartement en aangezien ik doodsbang van die beestjes ben wil ik nergens etensresten achterlaten. Maar Britt trekt zich er nooit iets van aan als ik vraag of ze de lege bekers, borden en chipszakken op wil ruimen.

 

Onder haar bed is het een puinhoop. Stofvlokken, vuil ondergoed en haar dagboek. Het lag opengeslagen onder een paar vuile sokken en hoewel ik er echt niet in wilde kijken las ik toch per ongeluk de woorden ‘condoom’ en ‘seks’. Ik schrok me wezenloos want mijn dochter is pas veertien. Ik pakte het dagboek op en begon te lezen terwijl ik me langzaam op haar bed liet zakken. Ze schreef over hoe verliefd ze op een ‘leuke jongen’ is. Hoe fijn het is dat hij haar mooi vindt en dat het toch wel heel cool is dat een jongen die drie klassen hoger zit haar zo leuk vindt. Hoe zou het zijn om verkering met hem te hebben? Koortsachtig rekende ik uit dat het om een jongen gaat die dus minstens drie jaar ouder is dan Britt.

 

Nou is mijn dochter echt wel een vroegwijze puber. Sinds de scheiding van haar vader wonen we met z’n tweetjes en zijn we heel erg hecht geworden. Ze kan me altijd alles vertellen en ik probeer me dan echt in haar wereldje te verplaatsen. Maar ze is toch echt nog wel mijn kleine meisje en het idee dat ze op deze leeftijd al met een jongen naar bed gaat vind ik nogal wat. Want het zou me ook niets verbazen als deze 17-jarige knul mijn Britt als een makkelijke prooi ziet en het maar bij een keer wil laten. Blijkbaar zijn z’n ouders binnenkort een weekendje weg want ik las ook dat ze binnenkort ‘home alone’ waren en wie weet zou het dan wel kunnen gebeuren.

 

Er dwarrelen wel duizend vragen door mijn hoofd. Wie is deze jongen en waarom heb ik Britt tot nu toe nog nooit over hem horen praten? Durfde ze dat soms niet omdat ze bang was voor mijn reactie? De afgelopen tijd was ze soms wel een beetje afwezig, maar als ik vroeg waarom dan zei ze dat er niks aan de hand was. Haar telefoon controleer ik niet want ik wil haar vertrouwen en ga er altijd van uit dat ze geen gekke dingen doet.

 

Maar nu heb ik zelf haar vertrouwen geschonden door haar dagboek te lezen en nu weet ik niet wat ik moet doen. Hoe kan ik het gesprek met haar aangaan dat ik haar nog veel te jong vind om met iemand naar bed te gaan? En zeker met een jongen die ik nog helemaal niet ken. Heeft ze nagedacht over de consequenties? Dat hij misschien helemaal geen verkering met haar wil. Of erger nog, zou die jongen haar soms overhalen om iets te doen waar ze nog helemaal niet aan toe is?

 

Straks komt Britt uit school en dan? Moet ik haar dan confronteren met wat ik in haar dagboek heb gelezen? Dat zou ze me nooit vergeven. Of moet ik het maar laten gaan en hopen dat haar niets vervelends gebeurt? Ik wil mijn dochter niets verbieden omdat ik ervan overtuigd ben dat dat averechts werkt, maar als ze straks van die jongen iets tegen haar wil moet doen dan zou ik dat mezelf nooit vergeven…’

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl