Het geheime appartement van Marie Antoinette is nu te zien in Versailles

 

Geen zin in de file van Zwarte Zaterdag op de Autoroute du Soleil? Maak dan hier een tussenstop in de buurt van Parijs.

 

 

 

Je weet gewoon niet wat je ziet als je je auto parkeert op het terrein van het Paleis van Versailles, waar het chateau van de Franse Zonnekoning Lodewijk de 14e opdoemt. Het is een van de allergrootste kastelen ter wereld en jaarlijks komen er 5 miljoen bezoekers op af waar je gek genoeg helemaal geen last van hebt want het is er zo enorm. Het ligt op een prachtig domein van wel 800 hectare met wereldberoemde tuinen, dus je loopt elkaar daar echt niet in de weg. Dit jaar viert het kasteel haar 400-jarig jubileum maar er is nu nog een hele goede reden om het kasteel te bezoeken. Want het geheime appartement van Marie Antoinette is nu ook voor het publiek geopend.

 

 

Deze Oostenrijkse Marie Antoinette was nog maar een meisje van 14 toen ze trouwde met de Franse kroonprins die ze daarvoor nog nooit gezien had. Politieke zaken interesseerden haar niet zo erg, maar het decoreren van haar eigen appartement des te meer. Het was haar eigen plek die verborgen was achter een geheime deur van haar slaapkamer. Daar waar ze zich samen met haar kinderen een select clubje vriendinnen of haar minnaar, een Zweedse graaf, terug kon trekken van haar man, het hof en het strenge protocol.

 

 

Marie Antoinette had er blijkbaar wel oog voor want het is een prachtige lichte ruimte met een verguld interieur, schitterende meubels en zijden wandbekleding met hand geborduurde motieven. Niets was te gek en alles kon wat haar betreft. De hoofdarchitect van de koning werd er soms helemaal horendol van, maar ze kreeg keer op keer haar zin. Het resultaat was er dan ook naar en nu kun je met eigen ogen de pracht en praal van haar boudoir bekijken. Er wordt gefluisterd dat ze zich daar verstopt had toen een boze meute tijdens de Franse revolutie naar haar op zoek was en we weten allemaal hoe tragisch dat is afgelopen…

 

 

Dus wil je onderweg naar je vakantiebestemming even je benen strekken of de eindeloos lange file naar het Zuiden ontwijken? Maak hier dan even een tussenstop in Versailles want dat is echt de moeite waard.

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Château de Versailles (@chateauversailles)

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit