Het geheim van een lange relatie

 

 

Alle mannen van de Rolling Stones-generatie, geboren in de jaren ’50 en ‘60, behoren tot de meest egoïstische generatie ooit. Jij bent niet Mick Jagger.

 

 

 

‘I Can’t Get No) Satisfaction’ is het levensmotto van de horde grijze boomers, waarvan wij deel uitmaken. Oudere mannen zijn overgevoelig, koppig en zeer overtuigd van zichzelf.

 

Ja beste lezers, en dat alles levert, volgens de Duitse arts en onderzoeker Werner Bartens, huwelijken op waar geen zegen op rust. “Lange huwelijken stranden steeds vaker”, zegt Bartens in zijn nieuwe bestseller Het Geheim van Lange Liefde. Sinds de jaren negentig komen ‘grijze scheidingen’ twee keer zo vaak voor. In de VS – die wij in Europa altijd trouw navolgen, alles gebeurt hier een paar jaar later – valt een op de vier scheidingen in de leeftijdsgroep van boven de vijftig. Steeds meer oudere stellen, vijftigers of zestigers die al jaren bij elkaar zijn, gaan toch nog scheiden. Het aantal echtparen dat zelfs na zesentwintig of meer huwelijksjaren uit elkaar gaat, is tussen 1992 en 2012 meer dan verdubbeld. Zestigplusmannen willen altijd meer, zijn nooit tevreden en krijgen de deksel op de neus. Want ook een belangrijke reden voor scheiding: de vrouwen van de ouwe Stones willen niet meer. Ze zijn economisch onafhankelijker dan voorheen. Vaak neemt de vrouw het initiatief tot een scheiding. Pensionering, menopauze of kinderen de deur uit blijken een wake-up call voor de vrouw, voor een genadeloze evaluatie van het huwelijk.

 

En daar zit je dan plotseling alleen thuis. Met je tattoos, je grijze staartje en je hippe zwarte scooter in de garage.

 

De vrouwen van de ‘ouwe Stones’ willen niet meer.

 

 

Door een lange relatie leef je langer en gezonder

 

Maar er is hoop, schrijft Werner Bartens in zijn boek over het Geheim van de Lange Liefde. En je kunt NU beginnen. Noteer even mee:

 

“Ga niet elke huwelijksdag zitten bepeinzen hoe je je voelt. Je telkens afvragen of je wel gelukkig bent zorgt voor onrust.”

 

“Het belangrijkste seksuele orgaan zit niet tussen je benen maar tussen de oren.”

 

“Je moet je vooral richten op wat je samen hebt. Blijf praten, vooral over de dingen die niet goed gaan.”

 

“Doe samen nieuwe dingen. Dat hoeft niet meteen de Himalaya beklimmen te zijn. Je kunt ook samen boodschappen doen.

 

“Herstel de liefdevolle aanraking. Niet alleen seksueel, maar gewoon, tussendoor elkaar omhelzen, een kus geven, of hand in hand lopen.”

 

Kortom, druistige Falderaars, laat je niet door je eigen vrouw op straat zetten!

 

Er is nog een groot voordeel aan een lange relatie. “Door een lange relatie langer leef je gezonder en word je gelukkiger.” Dat zegt de Duitse arts/onderzoeker/schrijver, en die kan het weten. Relatiebreuken gaan gepaard met diepe zielenpijn, die het lichaam verzwakt en ziektes in de hand werkt. Mensen die eenzaam zijn, hebben meer kans op chronische ziekten. Er gaat weinig boven een gezonde relatie met veel gezamenlijke maaltijden, vindt Werner Bartens. Wie had dat kunnen denken. Het huwelijk als vitaminepil. De lange relatie op doktersadvies.

 

Vrij vertaald: ga vóór je vijftigste lekker buitenspelen, als je maar zorgt dat je ná je vijftigste onder de pannen bent. Tenminste, zo lang je geen Mick Jagger of Jeff Bezos heet.

 

 

Bron: Werner Bartens, Het Geheim van Lange Liefde; NRC 22 juli 2021: “Elke romantische liefde is na anderhalf jaar over”

 

Door: Redactie Falder.nl