Het geheim van een geslaagde vakantie is je out of office 

 

Tips van de vakantiepsycholoog waar je iets aan gaat hebben, enjoy. 

 

Het was ergens op een Italiaanse heuvel bij het plaatselijke restaurant annex bakker annex dorpswinkel. Ik zat begraven in mijn telefoon en te mopperen over het beroerde bereik, want ik moest en zou mijn mail binnenhalen. Ondertussen ging de zon onder boven het Comomeer, had ik goddelijke charcuterie voor mijn neus staan en een goede witte in het glas. Of ik mesjogge was, vroeg mijn vriend, en gelijk had ‘ie. Ik zet mijn out of office (ook wel ‘ooo’ in zakentaal) ever since en ik laat mijn laptop vaak ook thuis.

 

Ik geloof er niet in dat iemand er iets aan heeft als ik me vanaf mijn zonnebed tegen de dagelijkse gang op het werk aan ga zitten bemoeien. Dat is een reden op zich, maar ik ben zelf ook niet zo bijster goed in loslaten. Zo zwem ik op dag één van de vakantie minstens tien rondjes, ga ik vijf keer koffie halen en lees ik nul bladzijden in mijn boek. Ontwenning noemen ze dat ook wel. Stel je voor dat ik dan ook nog mijn mail ga checken, dan zouden mijn fellow strandgangers gek van me worden. In het Zomerboek van Psychologie Magazine zag ik een advies van vakantiepsycholoog (soms weet je niet dat beroepen bestaan) Jessica de Bloom: stel je afwezigheidsassistent goed in.

 

Wij Nederlanders checken onze mail op het vakantieadres trouwens best vaak, bijna de helft klikt even op refresh. Wat niet zo gek is, want vijftig procent van de werkgevers verwacht dit ook. Een kwart van de Nederlanders weet überhaupt niet hoe je een ‘ooo’ instelt en twee op de tien zet ‘m gewoon nooit aan, blijkt uit onderzoek van Tele2. Maar je hebt die vakantie juist nodig om te resetten en met geniale plannen en een beetje te pruimen weer aan het werk te gaan. Wie doorwerkt vergroot de kans op een burn-out, ik zeg het maar even. Wat we dan wel graag zien? Een ‘ooo’ die een beetje leuk bedacht is, want god, er zit wat taai vertier bij dat automatisch je mailbox in glijdt.

 

Een goede ‘ooo’ moet aan drie dingen voldoen:

 

1. Een klein grapje over het grote gemis dat je er niet bent.

2. We willen weten of je voor apegapen op een strandstoel ligt of aan lianen door de jungle slingert.

3. En, alsjeblieft, vertel ons wat er in je glas zit.

(4. Of kopieer er eentje van May.)

 

Om je vakantie nog even vast te houden, kun je je ‘ooo’ trouwens ook nog wat extra dagen aan laten staan of heel extreem (even overleggen met wie je dat hoort te overleggen) versturen dat je alle mails van tijdens je vakantie ongeopend gaat verwijderen (badass), zegt de vakantiepsycholoog. Ik krijg al lichte hyperventilatie bij het idee.

 

Nog wat tips van de vakantiepsycholoog waar je iets aan gaat hebben:

 

1. Ga aan het einde van je laatste werkdag sporten, dat brengt je lichaam in balans en zorgt dat je minder kans hebt op vrijetijdsziekte (juist ja: ziek worden in die eerste dagen).

 

2. Gebruik een andere shampoo dan thuis; geur en gevoel kennen een link en als je daar verandering in brengt ben je extra weg.

 

3. Geef je geld uit aan iets doen op vakantie, die souvenirs mik je thuis in de hoek.

 

4. Ga shoppen (kan ik me in vinden) om de laatste dingen voor je vakantie in te slaan, dat zorgt al voor een vroegtijdig vakantiegevoel.

 

5. Doe de laatste dag van je vakantie iets wat je nooit meer gaat vergeten, dat blijft het langste hangen.

 

En wat je ook doet, duik niet alvast twee dagen voor je terug bent in je mailbox. Je vakantiegevoel ging nog nooit zo snel weg.

 

En wat je ook doet II, doe je ‘ooo’ niet zoals May.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans