Het drama in Frankrijk

 

Ik wist niet wat ik las. Een onthoofding? In Frankrijk? Waar gaat het heen met de wereld?

 

 

Nou denk ik dat 2020 sowieso al de boeken in gaat als een bizar jaar, maar hier moest ik weer echt even van slikken.

 

Inmiddels is er meer bekend over wat er precies gebeurde afgelopen vrijdag, en wie leraar Samuel Paty was. Ik ben er zelf een groot voorstander van de dader en sympathisanten zoveel mogelijk uit de media te houden. Ze geen podium te geven. Paty, het slachtoffer, de onschuldige man, leraar, vader, die zo bruut van het leven is beroofd, daar moeten we het over hebben. Niet over het walgelijke uitschot dat Paty’s dood op zijn geweten heeft.

 

Een gepassioneerde leraar, zo wordt Paty door al zijn leerlingen van de Franse school Bois d’Aulne, in Conflans Sainte Honorine, omschreven. Streng wanneer het moest, maar altijd benaderbaar en met passie voor de vakken aardrijkskunde en geschiedenis waarin hij lesgaf. Hij dacht aan het welzijn van zijn leerlingen. Zo ook toen hij een afbeelding liet zien waarin de profeet Mohammed belachelijk zou worden gemaakt. Of zijn islamitische leerlingen liever de klas wilden verlaten? Dat was namelijk geen enkel probleem.

 

Liet hij die foto zien om te shockeren? Om iemand belachelijk te maken? Nee; hij besprak de vrijheid van meningsuiting in zijn klas. De vrijheid die sinds de aanslag op Charlie Hebdo (waarvan de rechtszaak vorige maand is begonnen) relevanter lijkt dan ooit tevoren. En ja, daar hoorde deze spotprent bij. Volgens zijn leerlingen wilde hij juist altijd alles nuanceren. Er was geen ruimte voor racisme of discriminatie in zijn lessen, wel altijd ruimte voor een gesprek of een debat.

 

‘Een aanslag op het onderwijs’ wordt het genoemd in Frankrijk. Dat mensen zo bruut van het leven worden beroofd, onschuldige mensen, die zich juist inzetten voor een betere wereld, hun leerlingen begeleiden, doceren en voorbereiden op het latere leven. Het is inderdaad een pikzwarte gebeurtenis voor het onderwijs.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer