‘Het Camping­jongetje’

 

Dit jongetje stal omdat het uitgehongerd en zwaar ondervoed was.

 

‘Het Campingjongetje’: een gruwelijke zaak die vorige zomer aan het licht kwam en afgelopen week weer publiciteit kreeg. De details rakel ik liever niet meer op, maar waar het op neerkomt is dat jongetje Jaden, destijds acht jaar oud, werd betrapt toen hij voedsel uit een voortent stal op een camping in Winterswijk. Het kind stal omdat het uitgehongerd en zwaar ondervoed was en maandenlang was verwaarloosd en mishandeld door zijn ouders, die overigens op diezelfde camping bivakkeerden. Zijn kleine zusje kreeg veel van de mishandelingen van haar broertje mee, maar was er gelukkig niet zo erg aan toe.

 

Twee weken geleden werden pa en ma allebei veroordeeld tot drie jaar cel. Onder het motto ‘wie gelooft wordt zalig’ ging ma meteen in hoger beroep omdat ze nooit iets van de verwaarlozing van het ventje zou hebben gemerkt. Volgens de rechter bleek onder meer uit app-berichten dat het tegendeel waar is, en daarbij moet de vrouw ook nog een straf van 2,5 jaar uitzitten in Duitsland voor kindermishandeling. Ook het OM ging in beroep; omdat het de straffen te laag vindt – mee eens!

 

Afgelopen week bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat een kinder- en jeugdpsycholoog nu moet gaan onderzoeken of het jongetje tegenover zijn ouders kan getuigen in het hoger beroep. De deskundige moet vooral de vraag beantwoorden ‘of en in hoeverre zijn gezondheid en/of welzijn in gevaar wordt gebracht’. Het gerechtshof zal hier ongetwijfeld een goede reden voor hebben.

 

 

 Maar kan dit echt niet anders? Heeft Jaden niet al genoeg moeten meemaken? Verdient het ventje geen rust nu het net weer wat beter met hem gaat? Nu hij niet meer in bed plast, weer goed op gewicht is en naar het schijnt zelfs vrolijk? Volgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren is er altijd hoop voor kinderen die een trauma meemaakten. Is het desondanks niet gewoon fijner voor Jaden als er in dat trauma nu even niet wordt gepoerd?

 

Over maximaal drie maanden is de volgende zitting. De kinderpsycholoog en de rechter wens ik vooral veel wijsheid toe. Jaden en zijn zusje heel veel liefde en bescherming! En de beide ouders? Wie het weet mag het zeggen.

 

 

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans