Het bizar vroeg neerzetten van je kerstboom maakt je gelukkiger

 

Zijn we die flutzomer alweer vergeten? Mooi. In oktober je kerstversiering naar beneden halen? Helemaal niet gek. Sterker nog: psychologen raden het aan.

 

 

Wonderful world
Want wie haar huis alvast vroegtijdig Christmas ready heeft gemaakt, zou een gelukkiger mens zijn. Is dat even een zoete kerstgedachte? Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met die rood-groene glittermeuk. Hang je slingers op, zet die kerstboompjes met lampjes neer en hang alvast die knappe krans aan je voordeur, want wie dat lekker bijtijds aanpakt, associeert elke dag met het gezellige kerstfeest. Zie je ’s ochtends terwijl je door de pleur naar buiten moet die rendieren op je raam geplakt? Je hersenen associëren de gewone dag in oktober dan tóch met ‘vrij zijn’, met ‘samen zijn’ en met ‘lekker eten en drinken’. En dus maakt je lichaam automatisch happy endorfines aan.

 

Nostalgie
‘Het zorgt voor een neurologische verandering in je brein waar je gelukkig van wordt,’ zo verklaart psychologe Deborah Serani. ‘Alles wat je even uit je normale routine haalt, prikkelt je zintuigen.’ Tijdens sombere herfstdagen waarop alles maar gewoon in een saaie sleur zit, kunnen die extra lampjes buiten zorgen voor een dopamineboost. Volgens psychoanalyticus Steve McKeown speelt nostalgie een belangrijke rol in het geluksgevoel dat we ervaren bij het optuigen van de kerstboom. ‘We leven in een stressvolle wereld en gaan daarom graag op zoek naar kleine gelukjes,’ vertelt hij aan de Britse nieuwssite Unilad. ‘Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en ook nu roept het nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op,’ aldus Steve. ‘Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoratie verhoogt de opwinding, waardoor we gelukkiger worden.’

 

Nou, je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met het een beetje opvrolijken van je huis met lampjes en glitters. Zodra de kraampjes opengaan en ze weer enthousiast sparren verkopen sta ik vooraan. Ik heb er best zin in, nu al. Sorry not sorry.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com