Het beeld van de smachtende oude vrijster die maar niet aan de man kon komen is even hardnekkig als achterhaald
Dit zijn de feiten…
Kerels zonder relatie, vooral jonge vrijgezellen, koesteren hun onafhankelijkheid, zijn er nog niet aan toe om zich te binden, omarmen het avontuur, zijn levensgenieters pur sang. Tenminste, zo wordt er over ze gedacht. Single vrouwen krijgen een heel ander stempel opgedrukt. Die kúnnen dan wel beweren dat ze het prima vinden in hun eentje, maar zijn ze diep in hun hart niet toch desperate op zoek, hunkerend naar een vaste relatie, een gezin?
Het beeld van de oude vrijster die maar niet aan de man kon komen, is even hardnekkig als achterhaald. Want in werkelijkheid zijn het niet de vrouwen die het niet zonder vaste relatie kunnen stellen, maar de mannen. Samen met een aantal internationale collega’s kwam Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, tot drie zaken die kunnen verklaren waarom een vaste relatie belangrijker is voor een man dan voor een vrouw.
Zo zorgen vrouwen vaker voor praktische zaken in huis, iets dat mannen alleen minder makkelijk afgaat. Daarnaast hebben mannen gemiddeld sterkere seksuele wensen, die in een vaste relatie sneller beantwoord kunnen worden. Maar nog belangrijker is waarschijnlijk dat mannen in een vaste relatie beter in staat zijn om zich kwetsbaar op te stellen en emoties te delen.
Hoe het komt dat wij vrouwen er beter in zijn om ons hart te luchten? Omdat wij vriendinnen hebben om lief en leed mee te delen en omdat we hebben geleerd dat het de normaalste zaak van de wereld is om dat te doen. Want kwetsbaar zijn en emoties tonen is geen schande, is zelfs hartstikke gezond en daarom ook hartstikke geaccepteerd. Mannen daarentegen is geleerd om stoer te zijn en vooral niet al te kwetsbaar op te stellen. Ze kunnen een heel weekend met elkaar op pad zijn zonder dat het ook maar één moment over echt persoonlijke dingen gaat, en als een man op een dag aankondigt te gaan scheiden, hebben zijn vrienden het maar al te vaak totaal niet zien aankomen.
Mannen voelen zich na een relatiebreuk dan ook vaker eenzamer, terwijl vrouwen zich vaker opgelucht voelen. In 70 procent van de scheidingen was het de vrouw die de scheiding in gang zette. Mannen durven het vooral aan om de initiërende partij te zijn als er al een andere vrouw gevonden is om als vangnet te fungeren. De levensverwachting van mannen schijnt dan ook sterker samen te hangen met het hebben van een vaste relatie dan die van vrouwen.
Dus laat die stereotyperingen over smachtende ouwe vrijsters en populaire vrijgezelle mannen maar varen. Mannen hebben ons harder nodig dan wij hen.
Bron: Trouw