Het maken van deze mooie, zomerse zandtaartjes met grapefruit-curd duurt even. Maar dan heb je ook wat. Te lekker!
Maak er maar meteen 8!
Zandtaartdeeg
Dit heb je nodig
- 250 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- mespuntje zout
- 125 gram koude boter
- 1 ei
Zo maak je het
Zeef de bloem boven een kom. Voeg hieraan suiker en zout toe en meng alles goed door elkaar. Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng dit samen met het ei door het bloemmengsel totdat er een stevige deegbal ontstaat. Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit ongeveer een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak ondertussen de grapefruit-curd (zie hieronder). Vet hierna 8 kleine vormpjes in met boter en neem het deeg uit de koelkast en verdeel dit in 8 gelijke stukken. Hiervan draai je stuk voor stuk bolletjes. Bekleed elk taartvormpjes met een bolletje en zorg ervoor dat de bodem en de randen van de vorm even goed bedekt zijn.
Prik met een vorm wat gaatjes in de bodems en bedek ze met een stukje bakpapier. Bedek de bodem vervolgens met een blinde vulling zoals gedroogde erwten of rijst. (Als je dit niet doet, bestaat de kans dat de bodem tijdens het bakken omhoogkomt en dan heb je dus geen ruimte meer voor een vulling.) Bak de taartjes in ongeveer 25 minuten gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven, verwijder de blinde vulling en het bakpapier en laat de taartjes afkoelen.
Grapefruit-curd
Dit heb je nodig
- 1 grapefruit
- 125 gram boter
- 175 gram suiker
- 25 milliliter citroensap
- 3 eieren (groot)
- slagroom
- pistachenootjes (kruimels)
Zo maak je het
Rasp de schil van de grapefruit en pers het sap uit. Neem een vuurvaste kom en plaats deze au bain-marie op medium vuur. Doe hier de rasp van de grapefruit, de boter en de suiker in. Roer tot de boter volledig gesmolten is en de suiker heeft opgenomen. Roer er vervolgens 125 milliliter grapefruitsap en het citroensap doorheen.
Haal de vuurvaste kom van het vuur en laat een paar minuten afkoelen. Neem een andere kom en klop hier de eieren in los. Voeg dan de opgeklopte eieren toe aan je grapefruitmengsel toe en blijf goed roeren. Plaats de vuurvaste kom weer terug op de pan op het vuur.
Door de geleidelijke opwarming zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer een kwartier. Blijf gedurende het kwartier rustig roeren tot het mengsel een goede dikte bereikt. Denk hierbij aan de dikte van behanglijm/papier-mâché-lijm.
Haal de kom hierna van de pan af en laat het afkoelen. Giet de grapefruit-curd in een schaal, bewaar dit vervolgens tot 1,5 uur in de koelkast. De curd stijft hier nog verder op.
Vul de zandtaartjes met een flinke schep grapefruit-curd en maak ze af met wat slagroom en pistache-kruimels.
Eet smakelijk!
Beeld: Jacquelynclark