Hebben die Amsterdamse corpsballen dan nog steeds niks geleerd?

feuten fb

 

De Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. is weer eens negatief in het nieuws. De corpsballen hebben blijkbaar nog steeds niets geleerd over vrouwonvriendelijk gedrag.

 

 

 

Afgelopen zondag vond het zogenaamde ‘herendiner’ plaats van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. Wat een leuk onderdeel van het lustrumfeest had moeten worden, eindigde in vrouwonvriendelijk geschreeuw van vier vooraanstaande leden (wat dat dan ook moge zijn) en het kuddegedrag van de rest. Deze vier heren zouden tijdens hun diner hebben geroepen dat vrouwen ‘niks en niks meer zijn dan een hoer’ (en dan werd het woord ‘hoer’ door de hele meute luid meegejoeld). Dat was dan nog de gekuiste variant, die andere uitspraken waren nog veel kwetsender en schokkender.

 

Tsja, het was echt weer van een niveau waar je u tegen zegt. Het zal toch je kind of broer zijn die je in een van de filmpjes die nu op social media rondgaan luidkeels mee ziet schreeuwen. Ik zou stilletjes in een hoekje gaan zitten huilen als mijn zoon aan dit kuddegedrag meedeed. Want je dan schaam je je als opvoeder toch kapot?

 

Het is 2022 en dan mag je wel verwachten dat deze jonge mannen nu toch eindelijk snappen dat zeer vrouwonvriendelijk en heel erg ongewenst gedrag is. Of hebben ze het afgelopen jaar soms alle berichten in de media over The Voice Of Holland of #MeToo gemist? Waar is je respect voor vrouwen gebleven? Hoe zou je het vinden als je eigen moeder of je zus voor ‘hoer’ wordt uitgescholden? Sta je dan ook luidkeels mee te toeteren?

 

Misschien dachten de heren dat hun uitspattingen nooit naar buiten zouden komen, want normaal gesproken is deze vereniging zo gesloten als een oester. Maar dankzij social media ligt hun gedrag nu op straat, te zien voor iedereen. Hebben deze Amsterdamse corpsballen dan nog steeds niks geleerd?

 

Burgemeester Halsema vindt het een klap in het gezicht van het dagelijks bestuur van deze studentenvereniging en vindt de uitspraken ‘volstrekt verwerpelijk’. Ze heeft het afgelopen jaar gesprekken juist gevoerd met de senaat, haar rector en een vertegenwoordiging van de reünisten. Zij hebben zich ongelooflijk ingespannen om de cultuur te veranderen, maar blijkbaar tevergeefs. Want hoeveel gesprekken zijn er nog nodig om deze idiote cultuur binnen de vereniging uit te bannen zodat het wel gezellig is voor iedereen?

 

Bron: Nu.nl / Beeld: Feuten/NPO

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit