Heb jij last van het niet-mijn-eigen-wc-syndroom? Dit doe je ertegen

 

Mijn excuses alvast. Niet meteen het meest charmante onderwerp om over te praten.

 

 

 

Maar bijna de helft van alle Nederlanders heeft er last van, dus bij deze gooi ik het maar gewoon op tafel: de nummer 2 buiten de deur doen. Ik dacht oprecht dat ik één van de weinigen was die hier een soort angst voor had opgebouwd. Nog nooit is het mij gelukt om eens relaxt op een wc te gaan zitten die niet van mij is. Op kantoor niet, bij mijn beste vriendin thuis niet, in een Dixi niet, nergens niet. Op vakantie is het al helemaal een feest, dan houd ik het met gemak een paar dagen op.

 

 

Dat ik lijd aan het niet-mijn-eigen-wc-syndroom is wel duidelijk, maar gezond is het niet. Beter gezegd: het is hartstikke slecht voor je. Hoe langer je wacht, des te meer verstopt je raakt. Het vrijwillig negeren naar de wc te gaan kan namelijk problemen veroorzaken in de endeldarm, dikke darm en het hele maag-darmkanaal, omdat je je darmen niet beweegt. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe meer water er wordt opgenomen en hoe harder de ontlasting wordt. Voor je het weet lukt het je niet eens meer om op je eigen fijne toilet te kakken.

 

 

Poep is ook een gifstof, dus hoe langer je dit in jouw lichaam houdt, des te meer risico je loopt dat deze gifstoffen weer in het lichaam worden opgenomen. Of nog erger: er ontstaat een disfunctie in je sluitspieren daar beneden. Wil ieder normaal mens vermijden, lijkt me.

 

 

Afijn, als je net als ik alsnog wit wegtrekt van de ongemakkelijkheid, heb ik nog een aantal tips bij elkaar gesprokkeld dat de hele ‘experience’ een ieniemini beetje minder awkward maakt.

 

 

1. Maak geluid
Laat de kraan alvast lopen. Als je die op wondere wijze niet in de buurt hebt, zet dan je TikTok-geluid op standje doof aan. Hoogstwaarschijnlijk liep je toch al te scrollen.

 

2. Zet een koptelefoon op
En dan het liefst zo een die noise-cancelling is. Als je het zelf niet hoort, ben je ook meteen minder bezig met wat er om je heen gebeurt en heb je minder last van dat ongemakkelijke gevoel als je ineens voetstappen hoort.

 

3. Spoel alvast door
Zodra hét moment daar is, spoel je meteen de wc door. De geur wordt minder en niemand die jouw plons heeft gehoord. Winning.

 

4. Neem een sampleparfum mee
De volgende keer als je weer een hele shitload aan testers meekrijgt bij de parfumerie, gooi je ze meteen in je tas. Je gaat jezelf dankbaar zijn bij je volgende toiletbezoek.

 

5. Wc-papier
Een klassieker, maar altijd goed. Gooi gewoon een hoopje wc-papier in het toilet voordat je gaat zitten. Geen mens die het hoort.

 

 

Vergeet niet: we doen het tenslotte allemaal. Het hoeft niet ongemakkelijk te zijn, daar maak je het gewoon zelf naar.

 

Bron: teenvogue.com

 

Door: Redactie Amayzine.com