Heb jij de CoronaCheck-app al op je telefoon staan?

 

Binnenkort krijg ik mijn tweede prik en kan ik met de CoronaCheck-app op m’n telefoon als een jong kalf in een sappige groene wei de wereld weer in.

 

 

 

Vanaf vandaag kun je de nieuwste versie van de CoronaCheck-app downloaden. Jouw ticket naar de wijde wereld. Want om toegang te krijgen tot restaurants, concerten, festivals en een heleboel andere locaties in Nederland moet je kunnen laten zien dat je voldoende gevaccineerd bent of geen corona onder de leden hebt.

 

Dat werkt vrij eenvoudig. Download de CoronaCheck-app via de Apple App Store of de Google Play Store.

 

Ben je nog niet gevaccineerd? Dan kun je via deze app een afspraak maken voor een coronatest via Testen voor Toegang. Deze test is gratis en geeft je tot 40 uur na het moment van testen toegang tot een locatie waar om een bewijs van een negatieve coronatest wordt gevraagd. (Houd daar dus rekening mee als je iets gepland hebt waar je dit bewijs moet tonen.) Als je geen corona hebt krijg je bij je negatieve testuitslag een code die je kunt gebruiken om je gegevens in de de CoronaCheck-app op te halen, maar je kunt ook je DigiD gebruiken.

 

De app maakt dan een zogenaamde QR-code, een bewijs waar jouw gegevens in zijn verzameld. Deze code laat je bij de ingang van het evenement of de locatie die je bezoekt scannen om naar binnen te kunnen. Je moet ook een identiteitsbewijs laten zien en je toegangskaartje natuurlijk.

 

Als je alle vaccinaties al hebt gekregen dan kun je de QR-code ook via deze app ophalen. (Om een internationale QR-code te maken heb je aan één vaccinatie voldoende. Voor een Nederlandse QR-code moet je volledig gevaccineerd zijn.)

 

Heb je geen smartphone dan kun je via deze link een papieren toegangsbewijs ophalen. Print het uit en laat het samen met je identiteitsbewijs zien.

Om binnen de Europese Unie te reizen heb je meestal het Digitaal Corona Certificaat nodig om te bewijzen dat je gevaccineerd bent. Vanaf donderdag 1 juli is dit certificaat beschikbaar via de CoronaCheck-app voor iedereen ouder dan 12 jaar.

 

Omdat veel Europese landen weer andere regels hebben heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de reisadviezen voor de populairste bestemmingen voor je op een rijtje gezet. Klik hier om te zien wat de regels van jouw favoriete vakantieland zijn.

 

Ik zou zeggen: download de app, laat je testen of vaccineren en geniet van een heerlijke zomer!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit