Heb je deze fantastische docu over The Bee Gees al gezien? 

the beegees

 

Al dagen sta ik, terwijl ik achter mijn fornuis in de pannen roer, te dansen op Saturday Night Fever en dat heeft allemaal hiermee te maken.

 

 

 

De Kamer is met reces, mijn huisgenoten hebben vakantie en op de televisie is de komkommertijd begonnen. Maar tussen alle herhalingen zat me toch een parel! De documentaire ‘How Can You Mend a Broken Heart?’ over het tragische leven van de gebroeders Gibb, The Bee Gees dus. Nou, ik kan je vertellen, ik zat de volle 1 uur en 44 minuten aan de buis geplakt.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Bee Gees (@beegees)

 

‘Ha, ha,ha,ha staying alive, staying alive.’ Als je dat hoort kun je toch onmogelijk stil blijven zitten? Saturday Night Fever, die jij toen je jong was natuurlijk ook hebt gezien, was een ongekend succes, John Travolta werd zelfs genomineerd voor een Oscar en van de soundtrack die door The Bee Gees was gemaakt werden meer dan 40 miljoen platen verkocht. ‘You Should Be Dancing’, ‘More Than A Woman’, ‘If I Can’t Have You’… Ik was in 1977 nog maar een klein Ireentje, maar ik kon ze allemaal meezingen.

 

 

En toen disco in de ban ging en niemand er meer naar wilde luisteren vonden de broers zichzelf in de jaren tachtig en negentig opnieuw uit als songwriters voor Dolly Parton, Dionne Warwick, en Celine Dion. Ook het magistrale ‘Guilty’ van Barbra Streisand was van hun hand.

 

De prachtige film, die zelfs een Emmy Award won, laat het verdriet zien dat achter hun enorme succes verborgen zat. Je ziet het leven en de carrières van Maurice, Robin en Barry en dat van hun aan drugs verslaafde jongere broertje Andy Gibb. Het is gewoon niet te geloven hoeveel moois zij hebben gemaakt en hoe die nummers nog steeds echte klassiekers zijn.

 

Justin Timberlake, Noel Gallagher, Ed Sheeran, Chris Martin en Eric Clapton, ook niet de minsten in de muziekgeschiedenis, geven commentaar op de muziek van een van de meest succesvolle bands aller tijden.

 

Dus heb je zin om weer even in de jaren zeventig en tachtig te duiken? Via deze link is How Can You Mend a Broken Heart te zien op NPOStart.

 

Beeld: The BeeGees

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit