Haring: Janny is er dol op

 

Maar de populariteit van de haring staat onder druk. Hij schijnt vooral populair te zijn onder vijftigplussers. En dat deed me wel even achter mijn oor krabben.

 

 

Het nieuwe haringseizoen is sinds een goeie week weer geopend. Traditioneel gebeurt dat op vlaggetjesdag met het veilen van het eerste vaatje Hollandse nieuwe. Dit jaar veilde Claudia de Breij  het vaatje en ging de opbrengst van ruim 95.000 euro naar de stichting Mag ik dan bij jou, waar Claudia ambassadeur van is. 

 

Ik ben dol op haring en vooral op de Hollands nieuwe. Weet je trouwens hoe het zit met die haringnamen? Want dat levert nogal eens verwarring op. Een haring mag Hollandse nieuwe heten tot 30 september. Dat ligt wettelijk vast. Niet langer. De startdatum ligt niet vast en kan dus variëren. De haring moet in elk geval drie jaar oud zijn en een minimum vetpercentage hebben van zestien procent en dat is meestal het geval vanaf mei. Daarna loopt het vetpercentage op en bereikt het zo rond half juni zijn top. Wanneer met de vangst begonnen wordt kan per jaar licht verschillen en er zo voor zorgen dat vlaggetjesdag eerder of juist iets later wordt gevierd. Het vetpercentage kan  trouwens oplopen tot ruim boven de twintig procent (en je begrijpt het al, die haring vind ik het lekkerst).

En om het verhaal compleet te maken: na 30 september gaat de Hollandse nieuwe dus maatjesharing heten, een afgeleide van het woord maagdenharing.

 

 

Nu zei ik het al: ik ben dol op haring en ik eet vooral de Hollandse nieuwe graag. Maar de populariteit van de haring staat onder druk. Hij schijnt vooral populair te zijn onder vijftigplussers. En dat deed me wel even achter mijn oor krabben. De generaties daaronder kunnen de haring maar moeilijk waarderen. 

 

 

En daarom is het zo  geweldig om te zien dat er op grote schaal enthousiaste pogingen worden gedaan om vooral ook jongeren aan de haring te krijgen en het visje op een andere manier te presenteren dan alleen met een uitje of zuur. Op de haringparty van kasteel De Haar won de Volendammer viswinkel Peter Tol (gevestigd in Amsterdam trouwens) de eerste prijs. 

En dat was niet alleen door de kwaliteit of de geweldige sushi met haring, maar omdat ze er echt alles doen om haring toegankelijk te maken. En één ding wat daarbij helpt is haring op een nieuwe manier schoon te maken. Want graatjes in haring is vaak een belangrijke reden om de vis niet te eten. Nu zou je een workshop kunnen volgen, maar ik heb een filmpje voor je gemaakt zodat je op de eerste rij zit. Of liever gezegd, twee filmpjes. Want het eerste laat het schoonmaken zien en het tweede filmpje laat zien dat de haring ook gemasseerd wordt. Ja echt, je gelooft het misschien niet, maar de smaak wordt er zachter door. Minder uitgesproken. Nu geef ik zelf de voorkeur aan de stevige haringsmaak, maar wie nog niet echt overtuigd is moet zeker dat gemasseerde model eens proberen. Wedden dat je om gaat?! En geweldig toch, zo’n mooie jonge vrouw die het helemaal begrijpt en vol enthousiasme deze methode aan de man brengt!

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden