Griep is dus echt geen grap

 

Jaren geleden had ik een collega die na twee keer niezen al zei dat ze griep had. Nou, ik kan je vertellen dat griep echt niet hetzelfde is als een verkoudheid…

 

 

Ik moest er stiekem altijd een beetje om lachen, zodra er in de krant stond dat Nederland te maken had met een griepgolf, was ze ziek. Om vervolgens na een dagje weer op kantoor te verschijnen. Toch alleen maar verkouden dus.

 

Want griep is echt wat anders, het is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het influenzavirus en daar kun je behoorlijk ziek door worden en dagenlang ellendig rillend en hoestend in je bed liggen. Zo’n 1 op de 10 mensen krijgt griep, waarvan gelukkig de helft weinig of zelfs helemaal geen klachten heeft. Maar jaarlijks overlijden er helaas wel veel mensen aan de directe gevolgen van het griepvirus en dat aantal kan oplopen door indirecte gevolgen zoals een hartinfarct of een bacteriële infectie.

 

Volgens virologen hebben we dit jaar een grote kans op een forse griepepidemie want de afgelopen winter zijn er nauwelijks gevallen van griep gemeld door de anderhalvemetermaatregelen. Maar nu die steeds meer worden losgelaten, kan het influenzavirus weer zijn kans grijpen. We gaan weer vaker de deur uit naar ons werk, maken meer gebruik van het OV en hebben (gelukkig) weer meer contact met familie, vrienden en bekenden en durven elkaar dan weer lekker vast te pakken en te zoenen. En nu de dagen kouder en korter worden zitten we ook meer binnen met de ramen en deuren dicht: omstandigheden waar het influenzavirus werkelijk dol op is.

 

Toch kan je de kans dat je griep krijgt best verkleinen. Inmiddels nies of hoest jij natuurlijk ook in de binnenkant van je elleboog en was je je handen regelmatig met zeep en droog je ze goed af. Er staat vast een doos verse tissues op je bureau of aanrechtblad die je na een keertje gebruiken netjes weggooit. Zo houd je je handen virusvrij, want juist je handen zijn de belangrijkste overdragers via bijvoorbeeld de deurklink, het knopje van de lift of het karretje bij de supermarkt. Je ziet de virusdruppeltjes niet, maar ze zitten er misschien wel.

 

Maar als je nou toch pech hebt en je niet lekker voelt, ben je dan verkouden, heb je griep of corona? Dat kan best verwarrend zijn, want de kenmerken van griep voelen hetzelfde als die van een verkoudheid. Op griepwijzer.nl wordt duidelijk uitgelegd wat de echte verschillen zijn. En dan is er ook nog dat andere virus: de klachten van COVID-19 lijken ook erg op die van griep, maar ze veranderen ook continu. Twijfel je of je griep hebt of corona, kijk dan even hier en maak een afspraak om je te laten testen op COVID-19.

 

Je kunt bij je huisarts informeren of je in aanmerking komt voor een griepprik. Die wordt gratis aangeboden aan mensen vanaf 60 jaar en volwassenen en kinderen met een chronische ziekte of verminderde weerstand. Voor zorgmedewerkers kan het ook verstandig zijn om voor de griepprik te kiezen. Veel werkgevers bieden de prik ook vaak (gratis) aan.

 

Geen grap dus, die griep. Maar gelukkig voel je je bij griepklachten na drie tot vijf dagen alweer een stuk beter en heb je meteen een beetje immuniteit opgebouwd. Zo zie je maar, elke nadeel heb z’n voordeel.

 

Dit is een gesponsord artikel. Om jou te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nl werken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit