Gewoon mee stoppen

Want echt gezelliger wordt het er niet op met zo’n ding naast je bord

 

 

Als je gezellig met z’n allen aan tafel schuift voor een heerlijke hap, dan is er niets zo storend als iemand die zijn of haar mobiel erbij pakt. Terwijl je nét even gezellig wilt kletsen. En de dag wilt nabespreken.

 

Welke puber kan er tegenwoordig nog zonder een telefoon? Nou ja, welke volwassene kan nog zonder een telefoon? Ze verzetten geen stap zonder dat hun maatje aan hun hand vastgekleefd zit. En dat ding in de tas laten? Ho maar. Niemand die daaraan denkt. Het idee alleen al. Dan ben jij als moeder gelijk weer vreselijk ouderwets. Nu blijkt het zelfs zo te zijn dat wanneer de telefoon alleen maar op tafel ligt, dat het gesprek dan al verstoord is. En welja, dat ding ligt eigenlijk altijd binnen handbereik van de kinderen. Altijd. 

 

 

Onderzoek laat ook zien dat wanneer de telefoon op tafel ligt tijdens een etentje, mensen sneller afgeleid zijn. Al gaat ‘ie niet eens af – dan nog denk je aan berichten die je zou kúnnen krijgen. Als je ‘m ziet liggen,  kom je eerder in de verleiding om ‘m op te pakken en die mails te beantwoorden. Zo zonde van de kostbare tijd samen. 

 

Ook bij etentjes met vrienden is het een irritatie. Heb je net uren staan koken voor iedereen en heb je zin in een avondje vol goede gesprekken, gaat de ene na de andere mobiel rinkelen. En al gaat ‘ie dus niet af: het in het zicht hebben van een telefoon zorgt ervoor dat je een minder leuke avond hebt. Gewoon het idee alleen al, dat je vriendin of dochter elk moment haar telefoon kan omdraaien en kan gaan appen, tja, dat zorgt niet echt voor een fijne sfeer. Als je je telefoon de hele avond gewoon ergens anders laat liggen, dan is dat dus een opsteker voor de kwaliteit van je gesprekken. Het heeft alles te maken met het feit dat échte interacties voor ons als mensen gewoon heel belangrijk zijn. We kunnen nog zoveel digitaal willen doen, maar er is niets belangrijker dan menselijk contact. En dat verwatert een beetje als we daar niet op letten. Als we tegen onze kinderen, onze man en onze vrienden eens zeggen: Hé, zullen we die mobieltjes allemaal op een hoop leggen in de andere kamer?. Dan spreek je elkaar weer eens écht, met de volle aandacht. Maak er ook geen groot punt van, maar leg het uit aan je kinderen en vrienden. Dat je aan tafel gewoon gezellig wilt praten en dat je die dingen niet in de buurt wil hebben. In een broekzak laten zitten telt dus ook niet.

 

Dit geldt uiteraard voor iedereen, hè. Dus ook jouw telefoon en appjes en spelletjes moeten eventjes wachten… Goed, het goede voorbeeld geven is soms nodig. En geloof ons, het werkt. Vanavond lekker ver weg in die tas laten, tijdens het eten. En morgen ook weer. 

 

Door redactie Franska

beeld: businessinsider.com