Gewoon het lekkerste

 

Intussen heb ik al op heel veel manieren rode kool geproefd. Maar er kan niets tippen aan die van Marlies. Tuurlijk wil ik niet zeggen dat die van jou niet lekker is, dus…

 

Ik ga heus niet zeggen dat dit het allerlekkerste rodekoolrecept is. Maar het is het wel. Trouwens, dat geldt voor zo’n beetje alle recepten die ik van Marlies Batelaan heb. Elke keer als ik in ons groentepakket een rode kool zie zitten verheug ik me al op de dag dat ik tijd heb om lekker aan de sudder te gaan. Meestal wordt dat zondag. Hebben we er er maandag ook nog plezier van. Dikke rib in een ander pannetje en dat met lekker veel ui en kruidnagel een paar uur laten sudderen. En het is feest. Aardappeltje in de stoomkoker erbij natuurlijk.

 

Als kind vroeg ik vaak als verjaardags-eten om rode kool (als het trouwens geen spaghetti was). Ben nog altijd fan. Maar ik ben nog veel meer fan sinds ik dit heerlijke recept heb. Ik geef het even:

 

Je hebt nodig:

  • 45 gram boter
  • ½ theelepel karwijzaad
  • 1 blaadje laurier
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 3 fijngesneden sjalotjes
  • 1 grote zure appel in blokjes
  • 1 kilo rode kool (fijn geschaafd)
  • 2 eetlepels rode bessengelei of aardbeienjam
  • 5 eetlepels rode wijnazijn (ik neem altijd balsamico)

 

Zo maak je het:

Boter verhitten in een sudderpan en daarin karwijzaad, laurier, knoflook en sjalotjes 5 minuten zachtjes bakken. Dan appel en kool erbij en 3 minuten meebakken. Nu jam of gelei, azijn, 3 dl water, zout en peper erbij en de kool ongeveer een uur zachtjes laten stoven. Daarbij eerst een ingevet stuk aluminiumfolie met de vette kant naar beneden bovenop de kool leggen en vervolgens de deksel op de pan. Af en toe het mengsel even omroeren tijdens het stoven. Mmm… Opgewarmd de volgende dag bijna nog lekkerder.

 

Eet Smakelijk!

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska