Het geheim van Zwitserse kaasfondue
Marlies: Dit recept van de Zwitserse kaasfondue heeft wel een heel bijzonder ingrediënt: zuiveringszout. Dat maakt de fondue lichter verteerbaar.
Mijn vrienden Simone en Raymond wonen in Zwitserland, maar net als ik, ook een flink aantal maanden per jaar in mijn Franse dorp. Beiden zijn ze geboren in Frankrijk en na hun studie naar Zwitserland gegaan, maar ze komen graag terug naar het familiehuis van Simone. Elke winter nodigen ze me uit voor een kaasfondue, Zwitserse kaasfondue wel te verstaan, gemaakt van gelijke delen Gruyère en Vacherin Fribourgeois. Die kazen nemen ze, geraspt en wel, mee uit Zwitserland, hoewel dat niet echt nodig is, want bij de kaasvrouw op de dinsdagmarkt in Crest zijn beide soorten te koop.
Maar goed, de fondue, gemaakt door Raymond, is heerlijk. Hij maakt hem op een hoekje van het ouderwetse houtfornuis en gebruikt natuurlijk een Zwitserse wijn. Nu is die niet heel gemakkelijk te vinden in Frankrijk en ook niet in Nederland, maar een droge witte wijn uit de Franse Savoie of een andere droge witte wijn volstaat ook.
Vlak voordat de fondue op het rechaud wordt gezet, voegt Raymond een theelepeltje, met water losgeroerd, zuiveringszout (natriumbicarbonaat) toe, dat maakt de fondue lichter verteerbaar zegt Simone.
Als ík deze fondue maak, en dat kan ook in Nederland omdat beide kaassoorten goed verkrijgbaar zijn, gebruik ik eveneens zuiveringszout, maar pas op… wees voorzichtig met dit goedje, want het kan de fondue bitter maken. De kirsch laat ik altijd achterwege, dat voegt naar mijn gevoel niets toe aan de smaak.
Traditioneel eet je deze fondue met (stok)brood, maar gekookte (kriel)aardappeltjes gaan ook goed samen met dit smeuïge kaasmengsel.
Zwitserse kaasfondue
(voor 4 personen)
Dit heb je nodig
- 1 1/2 dl droge witte wijn
- 1 teentje knoflook
- 400 g Gruyère
- 400 g Vacherin Fribourgeois
vers gemalen peper - vers geraspte nootmuskaat
- (1 klein borrelglaasje kirsch)
- (snufje maïzena)
1 kleine tl zuiveringszout - (stok)brood
Zo maak je het
Rasp beide kaassoorten grof of snijd ze in heel kleine blokjes, of…. vraag dit aan de kaasboer. Snijd de knoflook heel fijn of druk het door de knoflookpers.
Verwarm de wijn in een vuurvaste wijde fondueschaal op zacht vuur tot bijna tegen de kook aan. Voeg de knoflook toe en daarna, in gedeelten, de kaas. Laat de kaas smelten en blijf onafgebroken roeren met een houten lepel, maak achtvormige bewegingen in de fondue. Breng hem, als alle kaas is gesmolten, op smaak met peper en nootmuskaat en roer er vervolgens de kirsch door als je die wilt gebruiken.
Als je de fondue wilt binden met maïzena, roer deze dan los met de kirsch. Roer nogmaals goed en voeg als laatste eventueel het zuiveringszout toe, meng deze met een klein beetje water. Zet de schaal op een rechaud op tafel en geef als bestek een lange fonduevork. Serveer het brood erbij, in stukjes gesneden.
PS: Het is natuurlijk ballendag, weet ik heus wel, dus ik heb de allerlekkerste tip voor je. Draai kleine rundergehaktballetjes, bak en braad ze en gebruik de balletjes als vervanger voor het brood in de kaasfondue. Daar ga je spontaan van watertanden.
Eet smakelijk!
Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.
Sfeerbeeld: Getty Images