Gefrituurde olijven

 

Veruit het fijnste moment op een Italiaanse dag krijg je met deze heerlijke aperitivo-olijven.

 

 

Het tempo gaat nog meer naar beneden, de straten raken gevuld met Italianen in hun mooiste outfit en de (bittere) drankjes komen op tafel. Samen met een serie hartige snacks.

 

Deze snacks kunnen variëren van een simpel bakje chips tot kubusjes pizza of crostini – belegde stukken getoast brood. In bepaalde streken, zoals de Abruzze en Le Marche, krijg je geheid ook een bakje gefrituurde gevulde olijven – olive ascolane. Knapperig, zacht en zilt vormen ze de ideale begeleider van een al dan niet bitter drankje.

 

Dit heb je nodig:

Voor 10 tot 15 porties

  • 80 grote ontpitte groene of zwarte olijven

 

Voor de vulling

  • 100 gram rundertartaar
  • 100 gram varkensgehakt 
  • 100 gram kipgehakt
  • 1 kleine wortel (fijngesneden)
  • 1 stengel bleekselderij (fijngesneden)
  • ½  ui (fijn gesneden)
  • Zout en peper
  • 1 dl witte wijn
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 30 gram fijn paneermeel of broodkruim
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei

 

Voor het paneren en frituren

  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • 50 gram paneermeel
  • Olijfolie of plantaardige olie

 

Voor de dipsaus:

  • lekkere mayonaise
  • teentje knoflook
  • citroensap naar smaak

 

Zo maak je het:

De vulling

Hak de groenten fijn en laat deze samen met 3 eetlepels olijfolie in een braadpannetje zachtjes sudderen. Voeg dan het vlees toe. Wanneer het vlees gebruind is voeg je wat zout en peper toe en de witte wijn. Sudderen op laag vuur tot het vocht verdampt is.

 

Haal het mengsel van het vuur en laat het afkoelen. Hierna pureer je het geheel met een staafmixer of keukenmachine, doe het mengsel over in een kom. Voeg nu de gemalen kruidnagel en nootmuskaat toe, de geraspte schil van één halve citroen, één ei, de Parmezaanse kaas en broodkruim of paneermeel. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een zachte massa. Laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

 

 

 

Mix intussen de dipsaus. 

 

Vullen

Doe een halve theelepel van het mengsel in de olijf. Bewaar de olijven in de koelkast tot je ze gaat frituren.

 

Het paneren

Klop het ei met wat zout in een kom en doe de bloem en het paneermeel in twee andere kommen.

 

Dip de olijven eerst in de bloem, dan in het ei en dan in het paneermeel. Laat ze even rusten en dip ze vervolgens opnieuw in het ei en het paneermeel.

 

Frituren
Vul een kleine sauspan met zoveel olijfolie dat de olijven kunnen drijven. Verhit de olie tot 170 graden.

 

Laat ze voorzichtig in de hete olijfolie glijden en frituur ze ongeveer 2 minuten, ze af en toe omdraaiend voor een gelijkmatige bruining. Frituur kleine hoeveelheden tegelijk en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de saus.

 

 

 

Buon Appetito!