Geen Sinter­klaas voor mij dit jaar

 

Mag ik van harte bedanken? Bedankt! Trouwens, over die hele decembermaand wil ik hier weleens even m’n hart luchten.

 

Je zult van mij geen woord over Sinterklaas horen dit jaar. Geen zin in. Dat heerlijk-avondje-gevoel is wat mij betreft voorlopig verknald. Ik eet m’n marsepeinen aardappeltjes en gevulde speculaas in stilte. 

 

Wel even iets over december in het algemeen. Wat zeg ik? Het begint al vroeg in november. Het o, o, o, wat moeten we toch aardig en lief zijn voor elkaar. Met al die prachtige sentimentele tearjerker-reclames en -filmpjes. Dat je aan je oma en opa moet denken. Dat er mensen alleen zitten met kerst. Dat er mensen zijn die geen onderdak hebben. Dat je daar nu toch echt iets aan moet doen. En als iemand dat dan prachtig filmt zit ik natuurlijk ook met natte ogen te kijken. En ik kijk vaak zelfs nog een keer. Of twee.

 

Maar hé hallo! Wordt wakker! Er zijn twaalf maanden. Driehonderdvijfenzestig dagen en volgend jaar zelfs nog eentje extra. Die zogenaamd lieve filmpjes en hun aanstichters denken toch zeker niet dat we er vanaf zijn met een kerstavondje samen aan tafel? Dat gevoel zou je er namelijk wel van krijgen. 

 

Ik pleit voor een dag in de week. En dat nog slechts om te beginnen. Oma-mi-bo. Maandagmiddag borrel met je oma. Ik noem maar wat. Vast wel een creatieve reclamejongen die er nog iets mooiers van kan maken. Desnoods met koffie of slagroom voor op de advocaat-reclame aan het einde van het filmpje. En of dat dan het hele jaar kan draaien s.v.p. Dat die eenzame mensen niet weer een jaar hoeven te wachten. Of een estafette-reclame: de ene week slagroom, dan soep, dan koffie, thee, vlaai, chocola. Kunnen de reclamemakers en producenten elkaar afwisselen. Verzin het maar. Kappen met dat ‘alleen maar in december aan elkaar denken’. Ik boycot die hele maand. Niks kerst, niks boom, niks sentiment, niks Sint. Maar dat zei ik al. Vooral geen woord over die goedheiligman met z’n knecht. 

 

Zo. Dat lucht op

 

Nou jaaa… een klein dingetje dan over Sinterklaas. Ik laat me eigenlijk de pret ook niet bederven door mensen die niet van pret houden. En jou laat ik al helemaal niet in de steek als het om cadeautjes gaat. Nou… cadeautjes… zeg maar gerust C A D E A U. Ik heb namelijk iets heel bijzonders geregeld. Een topcadeau. En het staat ergens in Nederland in een geheim pakhuis van Sinterklaas klaar voor een gelukkige winnaar.

 

 

O, kom er eens kijken wat ik in mijn…

 

Mooi niet, want dit past in geen enkele schoen. Vandaar dat ik het pas volgende week maandag verloot onder degenen die reageren op het Facebookbericht of een mail sturen (als ze geen Facebook hebben) naar winnen@franska.nl. Dan hoeft Piet er niet mee door de schoorsteen te kruipen en kan het per reguliere pakjesdienst bij de winnaar worden thuisbezorgd. 

 

Ik heb een super-de-luxe alleskunner tafelgrill van Solis geregeld. Een cadeau waar je niet alleen straks met kerst, maar jarenlang plezier van gaat hebben. Zet ‘m op tafel en het is meteen feest. Vijf-in-een noemen ze hem. Omdat ie maar liefst vijf verschillende functies heeft: van racletten tot grillen en van wokken tot het bakken van pizza’s en crêpes. Geschikt voor acht personen. Winkelwaarde tweehonderdvijftig euro. Dat mag je toch wel een super-sint-cadeau noemen?! Nou, wat zeg je ervan? Aan mij zal het dus niet liggen deze decembermaand. Snel even reageren maar.

 

Liefs en veel succes!

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska