Geen ellende meer uit zee.

 

Wat is dit nu weer voor rare kop, zul je denken. Maar het is een kop met een bedoeling. Het gaat namelijk over goede en foute tonijn.

 

Dat wil zeggen, met die tonijn is uiteraard helemaal niks fout, maar met de manier waarop we hem (laten) vangen, daar is heel veel mis mee.

 

Wist je dat de meest gegeten vis in Nederland tonijn uit blik is? En dat er vorig jaar meer dan 41 miljoen blikjes over de toonbank gingen in de supermarkt? Ik begrijp het eerlijk gezegd wel want ik ben zelf ook dol op tonijn. Tonijnsalade op brood, een lunchsalade met tonijn en heel veel bleekselderij, kappertjes, ui en mayonaise, witte bonensalade met zongedroogde tomaten, lente-ui en tonijn. Ik heb standaard tonijn in voorraad omdat je er voor onverwachte bezoek supersnel iets lekkers mee kunt maken.

 

Nu let ik altijd bewust op het keurmerk. MSC zegt iets over de duurzame manier waarop de vis gevangen wordt. Ik dacht altijd dat ik heel goed bezig was omdat ik erop let welke tonijn ik eet (skipjack of albacore en geen blue- of yellowfin) – niemand wil toch dat de zeeën leeggeroofd worden? Maar nu lees ik dat ik eigenlijk maar redelijk bezig ben. Want wil je het echt goed doen dan moet je uitsluitend de blikjes met hengel gevangen tonijn eten. Dat betekent niet alleen beter voor de vis maar óók voor de vissers. Die manier van vissen wordt namelijk door lokale vissers beoefend, in tegenstelling tot de enorme schepen van internationale bedrijven die met grote netten van alles wegvangen. En nu blijkt dat maar een heel klein percentage van de MSC-vis uit blik met de hengel is gevangen.

 

 

Dus willen we niet alleen de aarde en de zee, maar ook de kleine visser beter beschermen, dan moeten we echt op gaan letten wat we kopen. Gewoon de kleine lettertjes op het blik lezen. Erop toezien dat we de blikjes met tonijn die met enorme netten op varende fabrieken worden gevangen laten liggen. Dus blikken zonder MSC-keurmerk laten liggen en bij voorkeur dus nog een stapje verder gaan en kijken of je blikjes kunt vinden met lijngevangen vis.

 

Doe je mee? Wedden dat je tonijn dan veel lekkerder smaakt?

 

Maandag start de actie op stopfoutetonijn.nu

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden