Geef ons de pil terug!

 

In 2011 werd de anticonceptiepil uit de basisverzekering gehaald. De reden: er is geen medische noodzaak. 

 

Meisjes tot 18 jaar krijgen de pil nog wel vergoed, tussen je 18e en 21e ook maar gaan de kosten van je eigen risico af en vanaf 21 jaar moet je ‘m zelf betalen of je aanvullend verzekeren. En dat is belachelijk, vinden twee organisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen, samen met nog zevenduizend mede-eisers. Zij spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat en overhandigen morgen, op Valentijnsdag, de dagvaarding en petitie in Den Haag.

 

Een van die twee vrouwenrechtenorganisaties, Bureau Clara Wichmann, zegt dat de keuze voor een kind een kwestie van zelfbeschikking is en dat daarom anticonceptie voor iedereen makkelijk verkrijgbaar moet zijn. En daar ben ik het helemaal mee eens. Waarom word ik als vrouw zijnde extra op de kosten gejaagd omdat ik baas in eigen buik wil zijn? En het is niet zo dat ik als mijn gezin compleet is, kan stoppen met het slikken van de pil. Nee, vanaf het moment dat je ongesteld bent, of seksueel actief, totdat je in de overgang zit ben je als vrouw de sjaak. Dat is zo’n 35 jaar, keer 12 maanden. Reken maar uit. En check dan ook gelijk even wat je van dat pilgeld voor leuks had kunnen doen.

 

Toegegeven, de pil is natuurlijk relatief goedkoop, maar sommigen kunnen dit bedrag maandelijks eigenlijk niet missen. En als je dan vanwege geldgebrek de pil niet kunt betalen en dan per ongeluk zwanger raakt, is dat toch wel heel zuur. Om over de kosten van een spiraaltje of sterilisatie nog maar niet te spreken. Dat is helemaal duur. Volgens Bureau Clara Wichmann gaat anticonceptie de hele samenleving aan. ‘Het maatschappelijke, economische en individuele gewin weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.’

 

Ik vind het achterhaald en ouderwets, betalen voor anticonceptie. Want is anticonceptie niet voor iedereen? Alleen omdat wij vrouwen die baby in onze buik hebben, is het ons probleem? Is de man niet ook verantwoordelijk voor het wel of niet krijgen van een kind, ondanks dat het buiten zijn lichaam gebeurt? Hebben de Dolle Mina’s zich voor niks suf geprotesteerd?

 

Dus ik zeg: stap af van die principiële ongelijkheid en vergoed die pil, of welke vorm van anticonceptie dan ook, voor iedereen. 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman