Geef eens een stekkie

 

Wil u een stekkie, een stekkie, een stekkie
Wil u een stekkie van de fuchsia
Heb u een plekkie, een plekkie, een plekkie,
Heb u een plekkie voor de fuchsia
Het is een makkelijke plant
Hij eet als ’t ware uit de hand
Een beetje mest, een beetje zon
Hij doet het best op ’t balkon
Ik geef een stekkie, een stekkie, een stekkie
En als ik ’s avonds op visite ga
Dan breng ik overal geluk
Ik geef een stekkie van de fuch
Ik geef een stekkie van de fuchsia
Van de fuch, fuch, fuchsia

 

 

‘Een stekkie van de fuchsia’, van Annie M.G. Schmidt. Wie kent ‘t niet? Als je ‘t lied eenmaal hebt gehoord, gaat ‘t niet meer uit je hoofd. En de boodschap is helder: een stekkie maakt blij. Dat vinden Fenneke Pommer en Guus Verelst ook en daarom zijn ze het initiatief #voorjestek begonnen. Zet stekjes voor je stek (je huis) om toevallige voorbijgangers een geluksmomentje te bezorgen in een tijd waarin dit lastig is, zo zeggen ze.

 

Kleine moeite, groots effect. En laat ‘t voorjaar nu de perfecte tijd zijn om je planten te stekken. Dus heb jij groene vingers en tijd en plantjes over? Zo krijg je een stekkie:

 

  • Snij een stekje af – met een schone schaar of mesje – van ongeveer 15 centimeter. De onderste bladeren haal je ervan af zodat je een stengeltje krijgt.
  • Steek de stengel in wat stekpoeder en zet ‘m daarna in een potje met stekgrond (tip: dit kan gewoon een terracotta plantenpotje zijn, maar ook een oud kopje (van de kringloop bijvoorbeeld), een glas of een leeg en omgespoeld potje pastasaus kun je gebruiken om je stekje in te laten groeien.
  • Druk de grond rondom het stekje goed aan en geef het een klein beetje water.
  • Dek het stekje af met een plastic zakje of wat plastic folie – je maakt als het ware een soort kas – zodat het water niet te veel verdampt.
  • Lucht de stekjes regelmatig zodat ze niet gaan schimmelen.
  • Zet de stekjes nooit in de volle zon, maar zoek een plekje op je vensterbank in de schaduw.

 

Zet een bak met stekjes voor je deur neer om buren en voorbijgangers blij mee te maken of verpot ze, zodra er wortels aan zitten, in een grotere pot en later weer in de volle aarde.

 

Een potje geluk brengen was nog nooit zo makkelijk!

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman