De eerste keer dat we bij mensen thuis aten in Italië kwam ik erachter dat ik niet alleen de taal moest leren, maar dat zelfs de gebaren die ik gebruikte niet begrepen werden. Ik wilde bijvoorbeeld laten merken dat ik iets heel lekker vond. Ging meteen al mis.

 

Wat doen je als je iets lekker vindt? Nou, gewoon. Je beweegt je vlakke hand met gespreide vingers in een soort zwaaibeweging heen en weer langs je wang. Alsof ze het in Keulen hoorden donderen. Zo keken ze me aan. Intussen weet ik hoe het wel hoort. Je steekt je wijsvinger uit, prikt hem in je wang en draait als het ware een kuiltje in je wang. Paar keer draaien.

 

Zo ken ik er nog een paar intussen, zal ze binnenkort eens een keertje voordoen. Deel een van de cursus gebarentaal hebben Dolce en Gabbana een paar jaar geleden al een keer gefilmd met een aantal van hun mannelijke modellen. Best grappig. En leerzaam. Kijk maar:

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter