Geachte politici, geef toch gewoon antwoord op de vraag

 

Vol verbazing kijk ik naar de debatten met de lijsttrekkers op de televisie. Van links tot rechts hebben ze er een handje van: wegduiken bij lastige vragen.

 

Omdat de partijen nu niet ouderwets met de campagnekaravaan door Nederland kunnen toeren zie je ze werkelijk overal in de media opduiken. Van co-presentator in WNL’s Goedemorgen Nederland tot het model staan voor een portret door kunstenaar en radiomaker Ruud de Wild in Ingelijst. Maar ook hier wordt hen nou niet bepaald het vuur aan de schenen gelegd. En als er al eens een kritische vraag wordt gesteld, dan is er een duidelijke lijn te vinden bij alle lijsttrekkers: ze duiken weg en geven geen antwoord op de vraag. Of er volgt een antwoord waar geen einde aan lijkt te komen en waar je geen touw aan vast kunt knopen.

 

Van de week zag ik in Nieuwsuur Jesse Klaver, een redelijke nieuwkomer in de politiek met frisse idealen. Maar helaas is ook deze politicus inmiddels een door de wol geverfde wegduiker, terwijl ik nou zo gehoopt had dat de nieuwe generatie politici het anders zou doen.

 

Klaver zat in de studio tegenover geschiedenisleraar John, die het onverantwoord vindt om de coronamaatregelen te versoepelen en de scholen te heropenen. Daarover zei John: ‘U wil het aantal besmettingen laten toenemen zodat jongeren wat meer vrijheid krijgen en de economie kan doordraaien. Ik mis hier het stukje solidariteit.’ Klaver antwoordde met een wedervraag: ‘Mag ik één vraag stellen? Waar geeft u les? Op wat voor school?’

 

Mijn haren stonden meteen overeind. Op wat voor school geeft u les? Waar slaat dat nou weer op, geef nou toch gewoon eens antwoord man! Presentator Jeroen Wollaars ergerde zich er blijkbaar ook aan. ‘Maar nu graag antwoord. Dat vind ik mooi, dat deed u in het RTL-debat ook, dan kocht u misschien wat tijd door een wedervraag te stellen, maar in principe is het fijn als u antwoord wil geven.’

 

Dat zouden meer presentatoren moeten doen, daar heb je als kiezer wat aan. Ik snap best dat de partijleiders stemmen willen winnen, maar doe dat dan door in klare taal antwoord te geven op kritische vragen over de partijprogramma’s. Zodat ik straks in het hokje echt iets te kiezen heb.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit