Campingsfeertje

 

Franska.nl-lezeres Manda van er Zon is deze week onze gastcolumnist!

 

Nu de zomer is begonnen, en ik regelmatig caravans zie rijden, kriebelt het bij mij ook weer. We twijfelen al enkele jaren of we de caravan zullen aanhouden of niet. De kinderen zijn een paar jaar de deur uit en met zijn tweeën is een hotelletje of pension wel makkelijk. Aan de andere kant vinden wij de sfeer die meestal op een camping hangt fijn. Je hebt bijvoorbeeld snel contact met andere kampeerders. Niet dat ik de hele dag koffie wil drinken met mijn buren, of dat ik elke avond tot diep in de nacht aan de borrel wil zitten in de campingbar, maar in een huisje of hotelkamer is het contact toch anders. Terwijl ik weer een gloednieuwe caravan voorbij zie rijden, schiet er een voorval door me heen dat vorig jaar op een camping in Oostenrijk plaatsvond.

 

Het was een warme middag en loomheid hing over de camping. Veel mensen waren naar het zwembad gegaan, anderen hadden voor afkoeling het meer opgezocht waar de camping aan grensde. En een aantal campinggasten zat gewoon lekker onder een parasol te lezen of te dutten. Opeens werd de middagstilte verstoord door nieuwe, net aangekomen gasten. De man van het stel maakte een lichtgeïrriteerde indruk. Daar kunnen we ons allemaal wel iets bij voorstellen… En je weet natuurlijk ook niet hoe lang hij onderweg is geweest, fileleed heeft opgedaan, ruzie met zijn vrouw heeft gehad… Het kan allemaal.
De man wilde op het heetst van de dag zijn tent opzetten. Normaal al geen goed idee, bij irritatie uit den boze. Hij sommeerde zijn vrouw hem te helpen. (Nu hebben sommerende mannen bij mij al geen krediet…)
Zijn vrouw antwoordde dat de stokken verkeerd lagen en dat die tent zo nooit goed zou komen te staan. De nu nog bozere man wendde zich tot mijn tijdelijke buurman aan de andere kant (mij sloeg hij over, want mijn blik zal wel boekdelen hebben gesproken) en zei zogenaamd grappig: ‘Vrouwen, ze moeten altijd gelijk hebben, niet dan?’
Wat het antwoord van mijn buurman was?
‘Ze heeft ook gelijk, zo komt het niet goed!’
Mijn buurman kreeg applaus van andere vrouwen, een zoen van zijn eigen vrouw en was de held van de dag.
De nieuw aangekomen man? Die zocht een ander plekje. Mijn middag kon niet stuk.

 

Dit jaar houden we de caravan nog even.

 

 

Ook een keer gastcolumnist zijn op franska.nl? Mail je column (van maximaal 400 woorden) naar content@franska.nl. Als je column niet geplaatst wordt, ontvang je daar geen bericht over.