Gamen tot je scheelziet

 

Drieëntachtig procent van de Nederlandse ouders heeft vragen over het gamegedrag van hun tieners. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan duizend Nederlandse ouders.

 

 

Zo zeg, dat is best een fors aantal. Vind je het ook zo lastig om in te schatten wat, met wie en hoe lang je kinderen online gamen? Of om de afspraak die er met je kroost is gemaakt over de gametijd te handhaven? Nou, je bent echt niet de enige hoor. Maar er bestaat een trucje voor en veel ouders kennen dat niet.  

 

Met de zogenaamde ‘parental control’ kun je het gamegedrag van je kind in de gaten houden. Hiermee kun je bepaalde aankopen, die je kind in het spelletje wil doen, tegenhouden. Zoals bijvoorbeeld in het computerspel Fortnite: Battle Royale. Het is één van de populairste games ter wereld met meer dan 40 miljoen spelers. Wow!

 

Het is een gratis game, maar de makers verdienen een hoop geld met de verkoop van skins, een nieuw uiterlijk voor het poppetje waar je mee speelt. Die bedragen kunnen flink oplopen, aangezien de gamers vaak niet eens in de gaten hebben hoeveel aankopen ze in een spel doen. Daar gaat hun zakgeld… en het jouwe!

 

Ook is het met parental control mogelijk om bepaalde games af te schermen voor kinderen die de bijbehorende leeftijdsgrens nog niet hebben bereikt. Ik schrok me soms een hoedje als ik zag welke spelletjes mijn pubertjes speelden. Lang niet alle ouders kennen de inhoud van de games die nu erg populair zijn. En die gaan echt niet allemaal over voetbal.

 

Goede afspraken over gametijd vinden de ouders heel belangrijk, want kinderen stoppen meestal niet uit zichzelf. Drieënzeventig procent van de ouders maakt die afspraken wel, maar naarmate kinderen ouder worden, zijn die afspraken steeds lastiger te handhaven.

 

 

jongen op de bank met controller in de hand

 

Je kunt er ook voor kiezen om de Playstation of X-box gewoon voor een tijdje op te ruimen. Nogal rigoureus, maar dan komt er ook weer aandacht voor andere dingen. Lekker buitenspelen bijvoorbeeld. Of ze gaan naar het huis van de buren, waar de computerspellen niet in de ban zijn gedaan. Zo gehaaid zijn die pubertjes wel…

 

Bron: NVPI Interactief, de brancheorganisatie van uitgevers van videogames.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit