Gado Gado

 

Oma’s Indonesische klassieker met de allerlekkerste pindasaus.

 

Gado gado betekent mix mix in Indonesië. Je kunt eigenlijk zelf je groenten samenstellen. Ik gebruik altijd kousenband, spitskool, taugé, wortel en komkommer. Het lekkerste is om je eigen pindasaus te maken, maar met een kant-en-klare kom je ook goed en makkelijk weg.  

 

Dit heb je nodig:

  • 4 eieren
  • Een halve spitskool, in repen gesneden
  • Grote handvol taugé
  • 200 gram kousenband
  • Zonnebloemolie
  • Komkommer
  • Wortel
  • Gebakken uitjes
  • Gekookte basmatirijst (optioneel)
  • Kroepoek

 

Pindasaus         

  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel gemalen citroengras
  • 1 theelepel kurkuma
  • 300-400 gram pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • Zout
  • Citroensap
  • Sambal, naar smaak (chilisaus is een goed alternatief hiervoor.)

 

Zo maak je het:

  1. Maak eerst de pindasaus. Doe de zonnebloemolie in een diepe pan en bak de ui in een paar minuten op laag vuur glazig. Doe de knoflook erbij en bak nog een minuut. Let wel op dat de knoflook niet verbrandt.
  2. Doe 500 milliliter water erbij in de pan en voeg de komijn, korianderpoeder, laos, citroengras, en kurkuma toe. Breng het water aan de kook.
  3. Wanneer het kookt voeg je lepel voor lepel de pindakaas toe. Roer na elke schep met een garde tot de pindakaas helemaal is opgelost. Als het goed is wordt de saus nu steeds dikker. Hoeveel je toe moet voegen, verschilt per keer. Stop als je de gewenste dikte hebt bereikt.

 

 

4. Breng de saus op smaak met ketjap, sambal, zout en citroensap. Voeg steeds een klein beetje citroen of ketjap toe, tot hij perfect smaakt.

5. De eieren kook je hard en de taugé blancheer je. De kousenband kook je 5-10 minuten in een pan met kokend water. De kool kook je beetgaar.

6. Op een schaal leg je de warme groenten en deze overgiet je met de pindasaus. Je legt er kwarten of plakjes ei bovenop.

7. Strooi er als laatste gebakken uitjes op en serveer met kroepoek.

 

Wil je niet vegetarisch eten? Doe er dan wat gemarineerde kip of biefstukreepjes bij.

 

Eet smakelijk!

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares