Gaan onze toekomstige vliegtuigen er zo uitzien?

 

Als je dacht dat je oncomfortabel zit in je easyJet-vliegtuigje, dan heb ik waarschijnlijk slecht nieuws voor je.

 

 

En vooral als je altijd te weinig beenruimte hebt (daar heb ik met mijn ruim één meter zestig geen problemen mee gelukkig) is dit ook slecht nieuws. Het lijkt er namelijk op dat de toekomst van commerciële vluchten meer over kwantiteit zal gaan dan over kwaliteit.

 

Er is namelijk een nieuw vliegtuig ontworpen waarvan de tekeningen er nogal zorgwekkend uitzien. Het is de Chaise Longue Economy Seat, die echt zoveel mogelijk mensen in een vliegtuig kwijt wil. Dit ontwerp is daar ook daadwerkelijk voor gemaakt: de ruimte van een vliegtuig optimaliseren, maar dan wel met genoeg comfort voor de passagiers. Hmm. Als ik de foto zie ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat comfort echt een rol heeft gespeeld tijdens dit ontwerpproces.

 

modelschets van de binnenkant van het vliegtuig

 

Het vliegtuig wordt als een soort dubbeldekker ingedeeld, waarbij je boven eigenlijk wel de slechtste deal hebt. Mocht je dit dus ook kunnen en willen boeken: pak die benedenstoel, want daar kun je wél ver naar achter en hebben ook je benen alle ruimte. Boven is dat helaas niet het geval, dus als je lange benen hebt zit je daar al snel tegen de muur aan. Wel even een minpuntje voor de langere mensen onder ons, lijkt me.

 

modelschets van de binnenkant van het vliegtuig

 

Leuk: dit ontwerp is gemaakt door studenten van de TU Delft, dus natuurlijk hebben ze qua kleur en look de KLM als voorbeeld genomen als het gaat om de buitenkant van het vliegtuig. Want ja, ook daar hebben ze aan gesleuteld. Eerlijk: dit doet mijn vliegangst niet goed, maar het ziet er wel heel tof uit. Mocht dit echt gaan gebeuren, dan hoop ik dat ze bij binnenkomst altijd de theme song van Star Wars spelen, want dit ontwerp ziet eruit alsof het zo uit die film is weggevlogen.

 

modelschets van de buitenkant van het vliegtuig

 

De vraag is natuurlijk of dit ontwerp er ooit echt doorheen gaat komen, maar het zal me niets verbazen als er in de toekomst steeds meer wordt gekeken naar de vraag hoe je meer passagiers kwijt kan in een kleiner oppervlak. Tot nu toe word ik er toch een beetje claustrofobisch van en dus stem ik vooralsnog tegen. KLM, doe je wel even goede research bij je passagiers voor jullie overstag gaan?

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer