Ga toch weg met je Instagram

 

Zie jij ze ook overal eindeloos foto’s van zichzelf maken? Op zoek naar het perfecte plaatje?

 

 

 

Vorig jaar was ik op vakantie in Spanje, in Andalusië. Eind september en in coronatijd, dus ik dacht dat ik echt nergens in de rij hoefde te staan. Nou, dat viel wel een tikkie tegen, niet vanwege de hordes toeristen die in groepjes achter een gids aandrentelden, maar vanwege de Instagramgeneratie die de hele dag op zoek is naar het perfecte plaatje.

 

Van die meisjes die er eigenlijk allemaal hetzelfde uitzien en ook allemaal dezelfde foto willen maken. ‘Lipjes getuit en borsten vooruit’ en ze verdwijnen even helemaal in hun eigen wereldje als ze staan te poseren. Hun vriendje is altijd de klos, want hij moet die foto maken en dat gaat nogal eens mis. Arme jongen, het haar zit niet goed, haar schoenen staan er niet op of ze staat per ongeluk met de ogen dicht. Dan moet hij het soms wel tien keer overdoen.

 

Quasi dromerig en nonchalant draperen deze vrouwen hun lange haar en kijken zwoel naast de camera. Alsof ze Cindy Crawford of Naomi Campbell zijn, gek word ik ervan. Sta je daar, in het Alhambra, op één van de mooiste plekke op aarde en je ziet niet eens hoe prachtig het is, want je foto is belangrijker.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Silvia Manfredini (@man.free.dini)

 

Ga toch weg met je Instagram, denk ik dan. Kijk om je heen en niet naar jezelf! Je ziet de helft niet omdat je alleen maar met je telefoon bezig bent. Toch zorgt het ook wel voor vermaak als je er een tijdje naar staat te kijken. Dan zie je pas hoe suf dit eigenlijk is, want dit heeft niets meer te maken met een gezellig vakantiekiekje. Ik moet dan altijd even denken aan de Australische Celeste Barber, die deze malle plaatjes genadeloos kopieert.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Celeste Barber (@celestebarber)

 

Binnenkort vertrek ik naar het Italiaanse Cinque Terre, met 2.387.759 berichten op Instagram heb ik zo’n vermoeden wat ik aan ga treffen. Sin an!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit